Πρώτη παρουσίαση του σχεδίου μετάβασης στη μετα-λιγνιτική εποχή

389

Ενα πρώτο περίγραμμα του master plan για τη δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μετα-λιγνιτική εποχή αναμένεται να αποκαλύψει σήμερα σε ημερίδα που διοργανώνει η Περιφέρεια, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην περιοχή για διήμερη περιοδεία επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου στο οποίο συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης  Αδωνης Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ο γενικός γραμματέας  Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, αλλά και ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης.

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της EBRD και της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει αναλάβει να εκπονήσει μελέτη για τη μετά τον λιγνίτη εποχή. Ο υπουργός Ενέργειας αναμένεται να αποκαλύψει σήμερα και τα κυβερνητικά σχέδια για τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 που βρίσκεται υπό κατασκευήν και την οποία επισκέφθηκε χθες.

Αντιδράσεις

Το κυβερνητικό κλιμάκιο υποδέχθηκαν με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εργαζόμενοι και τοπική κοινωνία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του σωματείου «Σπάρτακος» και του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης. Για ανατροπή που θα είναι σφοδρή και καταστροφική κάνει λόγο στη σχετική ανακοίνωσή του ο «Σπάρτακος» αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση με ορίζοντα το 2023. Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε χθες και τη Θεσσαλονίκη, όπου μιλώντας σε ημερίδα για το ενεργειακό μέλλον της πόλης, παρουσίασε σειρά έργων στη Β. Ελλάδα. Εμφαση έδωσε στα έργα γεωστρατηγικού χαρακτήρα, όπως οι αγωγοί Tap και IGB, ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης και η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου Καβάλας.

Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά και στη διασύνδεση των Σκοπίων με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, σημειώνοντας «ότι ο ΔΕΣΦΑ είναι έτοιμος και σε θέση να επεκτείνει το ΕΣΦΑ (Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου) προς τους βόρειους γείτονές μας, εφόσον φυσικά είναι και οι ίδιοι σε θέση να στηρίξουν τεχνικά και οικονομικά την αναβάθμιση του δικού τους δικτύου».

Αναφερόμενος στην ηλεκτροκίνηση, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι το ένα τρίτο των λεωφορείων που θα αγοραστούν για τη Θεσσαλονίκη να είναι ηλεκτρικά. Αναφέρθηκε τέλος σε μία σειρά Ειδικών Χωρικών Σχεδίων μέσω των οποίων το υπουργείο φιλοδοξεί να επιλύσει χρόνια προβλήματα στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. 

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ