Πρόστιμα έως 1 εκατ. σε επιχειρήσεις που αισχροκερδούν

279

Η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα προβλέπει τη δυνατότητα παρέμβασης του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διακοπή και απαγόρευση προβολής τηλεοπτικών διαφημίσεων ακριβών μασκών και αντισηπτικών.

Διοικητικά πρόστιμα έως 1 εκατομμύριο ευρώ, καθώς και ποινικές κυρώσεις, σε επιχειρήσεις που αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενες την πανδημία του κορωνοϊού, αναμένεται να προβλέπει νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η δημοσίευση της οποίας αναμενόταν έως αργά χθες το βράδυ. Στην ίδια ΠΝΠ αναμένεται να περιληφθούν και οι αποφάσεις για το νέο διευρυμένο ωράριο των σούπερ μάρκετ, το οποίο τελικά θα ισχύσει από αύριο Πέμπτη και όχι από σήμερα, καθώς και για την επέκταση των μέτρων αναστολής λειτουργίας σε πολλές κατηγορίες του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες και βάσει όσων έχουν προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης, θα ορίζεται ως θεμιτό κέρδος για μια επιχείρηση αυτό που είχε έως το τέλος Φεβρουαρίου. Τούτο θα προσδιορίζεται με βάση το όφελος, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση τις τιμές κτήσης και πώλησης, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και τα αποθέματα της επιχείρησης.

Παράλληλα, θα λαμβάνεται υπόψη και το μεσοσταθμικό ποσοστό κέρδους που είχε μια εταιρεία παραγωγής, προμήθειας και διάθεσης των επίμαχων προϊόντων το διάστημα πριν από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. Οσοι παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία θα τιμωρούνται με πρόστιμα, τα οποία θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ και θα φτάνουν το 1 εκατ. ευρώ. Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία μετά τα φαινόμενα υπερτιμολογήσεων που παρατηρήθηκαν κυρίως στις μάσκες, στα αντισηπτικά και σε κάποιες περιπτώσεις και στο βρεφικό γάλα.
Επίσης, η νέα ΠΝΠ θα προβλέπει τη δυνατότητα παρέμβασης του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διακοπή και απαγόρευση προβολής τηλεοπτικών διαφημίσεων ακριβών μασκών και αντισηπτικών που έχουν εμφανισθεί τις τελευταίες ημέρες και αφορούν πωλήσεις telemarketing. Θα διενεργείται, μάλιστα, έλεγχος από κλιμάκια του υπουργείου στις επιχειρήσεις αυτές.

Τέλος, στην ΠΝΠ αναμένεται να προβλέπεται η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ. Τα καταστήματα του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων θα ανοίγουν από αύριο Πέμπτη στις 7 π.μ. και θα κλείνουν στις 10 μ.μ. Το ίδιο ωράριο, 7 π.μ.-10 μ.μ. θα ισχύσει και για τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ για τουλάχιστον τις τέσσερις επόμενες Κυριακές, η οποία επίσης θα προβλέπεται στην ΠΝΠ.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here