Προς παράταση δηλώσεων χωρίς αλλαγές στις δόσεις πληρωμής

325

Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, οι αλλαγές στην προκαταβολή φόρου θα φανούν στις αρχές Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα οι επιχειρήσεις θα έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου κανονικά και κατά πάσα πιθανότητα εντός του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση από τη φορολογική διοίκηση (φωτ. INTIME).

Το ενδεχόμενο της παράτασης των φορολογικών δηλώσεων άφησε την Τρίτη ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 29 Ιουλίου «έχουμε μία ιδιαίτερη κατάσταση, μία ιδιαίτερη συγκυρία», επισημαίνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός της εβδομάδας.

Σημείωσε ότι οι δόσεις θα παραμείνουν οκτώ, ωστόσο είναι πιθανό οι φορολογούμενοι τον Αύγουστο να πληρώσουν δύο δόσεις. Δηλαδή εφόσον δοθεί παράταση –κάτι που είναι πλέον πολύ πιθανό– όσοι υποβάλλουν δήλωση τον Αύγουστο θα υποχρεωθούν στο τέλος του μήνα να πληρώσουν δύο δόσεις, καλύπτοντας επί της ουσίας και τη δόση του Ιουλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας υπολείπονται περίπου 2 εκατομμύρια δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, τονίζοντας ότι έχουν υποβληθεί 500.000 λιγότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή ημέρα (σ.σ. 21.7.2020).

Με βάση τα ανωτέρω όσοι υποβάλουν δήλωση τον Ιούλιο και λάβουν χρεωστικό σημείωμα θα πληρώσουν τον φόρο σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη μέχρι τις 31 Ιουλίου και η τελευταία μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

Οσοι υποβάλουν δήλωση εντός του Αυγούστου θα πληρώσουν στα τέλη του ίδιου μήνα δύο μαζεμένες δόσεις (του Ιουλίου και του Αυγούστου) και τις υπόλοιπες έξι δόσεις στα τέλη κάθε μήνα με την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 4.664.754 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 6.438.022 εκκαθαριστικά σημειώματα. Από αυτά προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Το 33,89% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.182.942 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,74 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 800 ευρώ.

• Το 53,46% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 6.438.022  εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 3.441.935 είναι μηδενικά.

• Για το 12,65% των φορολογουμένων ή 814.145 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 278 ευρώ.

Προκαταβολή φόρου

Στο μεταξύ, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε χθες ότι οι αλλαγές στην προκαταβολή φόρου θα φανούν στις αρχές Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα οι επιχειρήσεις θα έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου κανονικά και κατά πάσα πιθανότητα εντός του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση από τη φορολογική διοίκηση τροποποιώντας ανάλογα με τα στοιχεία των επιχειρήσεων του πρώτου εξαμήνου την προκαταβολή φόρου. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου ως εξής:

• Μείωση ακαθάριστων εσόδων 5%-15%, μειωμένη προκαταβολή 30%.
• Μείωση ακαθάριστων εσόδων 15,1%-25%, μειωμένη προκαταβολή 50%.
• Μείωση ακαθάριστων εσόδων 25,1%-35%, μειωμένη προκαταβολή 70%.
• Μείωση ακαθάριστων εσόδων 35%, μειωμένη προκαταβολή 100%.

Επίσης, μηδενισμό της προκαταβολής φόρου λαμβάνουν:

• Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ του τριτογενούς τομέα, οι οποίες κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους.

• Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου ορίζεται σε 50%.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ