Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα “Η διαχείριση της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς”

461

Στο διαχρονικό μουσείο Λάρισας πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα “Η διαχείριση της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς και οι ψηφιακές δεξιότητες για τους επαγγελματίες του μουσείου”.
Την ημερίδα διοργάνωσαν η ερευνητική ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει και το Συλλόγο ο Ιπποκράτης.
Η Ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Mu.SA – Museum Sector Alliance, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Erasmus+/Sector Skills Alliance, το οποίο συντονίζεται από την ερευνητική ομάδα DAISSy, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Σκοπός του έργου είναι να καλύψει το χάσμα ανάμεσα στην τυπική εκπαίδευση και την αγορά εργασίας, ένα χάσμα που έχει προκύψει λόγω της ολοένα αυξανόμενης εισόδου των Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφορίας (ICT) στον χώρο των μουσείων και τη συνακόλουθη εμφάνιση νέων ειδικοτήτων. Η κοινοπραξία περιλαμβάνει συνολικά 11 εταίρους από 4 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο), με συντονιστή το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Επιστημονικό Υπεύθυνο τον κύριο Αχιλλέα Καμέα, Καθηγητή ΣΘΕΤ, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Παρουστιάστηκε το Mu.SA, τα ερευνητικά αποτελέσματα και οι δραστηριότητές του έργου καθώς επίσης και οι υφιστάμενες προοπτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης σε ψηφιακές και μεταβιβάσιμες δεξιότητες για μουσειολόγους, επαγγελματίες του πολιτισμού και φοιτητές αλλά και η εφαρμογή αυτών σε πρακτικό επίπεδο.
Επίσης, παρουστιάστηκαν ομιλίες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τους πολιτιστικούς οργανισμούς της Λάρισας και των Εφορειών Αρχαιοτήτων των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων σε θέματα όπως η χρήση των νέων τεχνολογιών, η διαχείριση της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μουσειακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η Ημερίδα απευθυνόταν σε εργαζόμενους σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους και οργανισμούς, εκπαιδευτές, καθηγητές και παρόχους κατάρτισης, ερευνητές, φοιτητές και αποφοίτους σχετικών τμημάτων.

Χαιρετισμούς απηύθυναν:

  • Η προϊσταμένη εφορίας αρχαιοτήτων Λάρισας και Σταυρούλα Σχόλια
  • Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ επιστημών Δήμου Λαρισαίων κος Σάπκας Πάνος
  • Ο Δημήτρης Καρακίτσιος, μηχανικός υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών, που ανέλυσε στοιχεία πρόσβασης χρηστών στο διαχρονικό μουσείο Λάρισας και ανέπτυξε δυνατότητες ανάπτυξης και ανανέωσης των διαδικτυακών μέσων.
  • Ο Ρίζος χαλιαμπάλιας, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ πρόεδρος του συλλόγου “ο Ιπποκράτης στη Λάρισα” έκανε μια ενδιαφέρουσα ψηφιακή αφήγηση για τον Ιπποκράτη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here