Πορείες: Το νομοσχέδιο που αλλάζει τα πάντα, «δεν θα κλείνουν οι δρόμοι για 50 άτομα»

279

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την έγκριση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να καταθέσει το νομοσχέδιο που θα φέρει μεγάλες αλλαγές στις πορείες.

Όπως μετέδωσε το OPEN ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου και τόνισε με έμφαση ότι το νομοσχέδιο αυτό αφορά τον «Σεβασμό στον Δημόσιο Χώρο» και επισήμανε ότι «το βασικό μήνυμα με το οποίο πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία είναι ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος από 50 άτομα».

«Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ», είπε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Mιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενημέρωσε για τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για το δικαίωμα να συναθροίζεται, να διαδηλώνει και να διεκδικεί, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, αλλά και για το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην προστασία, στην ομαλότητα της καθημερινής κοινωνικοοικονομικής του ζωής.

Αυτά είναι τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

Η κυβέρνηση θέλει με αυτό να νομοσχέδιο να μην υπάρχει κατάληψη δρόμων για διαδηλώσεις με λίγα άτομα.

Αυτό σημαίνει ότι θα καθορίζονται συγκεκριμένα ποσοτικά μεγέθη για τους χώρους που θα καταλαμβάνουν οι διαδηλωτές.

Για παράδειγμα, μια πορεία μερικών δεκάδων ατόμων θα μπορεί να γίνεται είτε στο πεζοδρόμιο είτε σε μία μόνο λωρίδα κυκλοφορίας.

Μάλιστα ιδιαίτερη σημασία δίνεται στον οργανωτή κάθε συνάθροισης, δηλαδή σε ένα πρόσωπο που γνωστοποιεί ότι θα είναι ο αρμόδιος για την διεξαγωγή της, αναδέχεται την ευθύνη για την ειρηνική πραγματοποίησή της και συνεργάζεται με την αστυνομία για την ομαλή διεξαγωγή της.

Επίσης θα καθιερωθεί υποχρέωση έγκυρης γνωστοποίησης της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης στην κατά τόπο αρμόδια αστυνομική αρχή από τον οργανωτή της, 48 ώρες πριν.

Σημαντικό είναι πως θα ενημερώνονται οι πολίτες σε πραγματικό χρόνο ώστε να αποφεύγουν δρόμους που υπάρχει πρόβλημα.

Θα επιτρέπεται η επιβολή περιορισμών αν η δυσανάλογα μεγάλη διατάραξη προκαλεί πρόβλημα στην κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής, λόγω του αριθμού των συμμετεχόντων.

Ενώ για την επιβολή περιορισμών υπεύθυνος είναι ο κατά τόπον αρμόδιος ως γενικός αστυνομικός διευθυντής, με απλή γνώμη των οικείων δημάρχων.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here