Ποδαρικό με ισχυρά κέρδη για το Χρηματιστήριο

317

Ποδαρικό στο 2020 με ισχυρά κέρδη έκανε η χρηματιστηριακή αγορά στην πρώτη συνεδρίαση του νέους έτους, κλείνοντας πάνω από τα επίπεδα των 930, στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Φεβρουαρίου 2015.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 930,71 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,53%. Είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίασης της 24ης Φεβρουαρίου 2015 (937,96 μονάδες). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 42,054 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 18.579.979 μετοχές.

Την πανηγυρική έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του έτους πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος χτύπησε και το παραδοσιακό καμπανάκι.

Στην ομιλία του, ο υπουργός αναφέρθηκε στα σταθερά αλλά και γρήγορα βήματα που η χώρα πραγματοποιεί στο πλαίσιο ανασυγκρότησής της.Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, τονίζοντας πως μεταξύ άλλων «μειώνει τον συντελεστή
φορολόγησης των μερισμάτων, ενθαρρύνει με φορολογικά κίνητρα τη δημιουργία εταιρειών συμμετοχών, αλλά και εξορθολογίζει τον τρόπο φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων. Επίσης, θεσπίζει εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων
αλλοδαπής προέλευσης, ενώ προβλέπει απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά».

Ο κ. Σταϊκούρας εστίασε και στα κίνητρα που έχουν δοθεί για την επανεκκίνηση κλάδων της οικονομίας, τονίζοντας παράλληλα πως δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός: «Κατά την περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, την 3η δεκαετία του 21ου αιώνα, οφείλουμε να κινηθούμε πιο συστηματικά, πιο αποφασιστικά , πιο γρήγορα, ώστε να πετύχουμε την ολόπλευρη ισχυροποίηση της οικονομίας και της χώρας μας».
Μεταξύ των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, καθώς και την ενίσχυση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου.

Ευχές για μία καλή αλλά και δυναμική χρηματιστηριακά χρονιά έδωσε με την σειρά του και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, προσθέτοντας πως προετοιμάζεται σειρά ρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων για την περαιτέρω θωράκιση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Στην έναρξη λειτουργίας της αγοράς ενέργειας εντός του καλοκαιριού αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς τονίζοντας πως «τις εξελίξεις αυτές οφείλουμε να τις αντιμετωπίζουμε με εξωστρέφεια. Προσβλέπουμε το Χρηματιστήριο Ενέργειας να παίξει σύντομα έναν περιφερειακό και καίριο ρόλο, προς όφελος της χώρας».

«Μία σημαντική χρονιά μόλις ξεκίνησε για την εγχώρια αγορά» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, σημειώνοντας πως το 2020 εκκινεί με παρακαταθήκη την απόδοση του γενικού δείκτη το 2019, που έφερε το Χρηματιστήριο στην πρώτη θέση παγκοσμίως.

Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη περαιτέρω ενδυνάμωση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ενώ εκτίμησε πως το 2020 είναι λογικό να αναμένονται μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου από τις εισηγμένες επιχειρήσεις, οι οποίες θα αξιοποιηθούν μεταφέροντας πόρους στην ελληνική οικονομία.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκανε επίσης ειδική μνεία στην πρόσφατη επέκταση της οργανωτικής δομής του ομίλου, προκειμένου να ανταποκριθεί στις διαφαινόμενες ευκαιρίες, ενώ προανήγγειλε την δημιουργία νέων δεικτών, οι οποίοι ευχήθηκε να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αρχίσουν σύντομα να διαπραγματεύονται νέα ETFs. Παράλληλα, η ουσιαστική ενεργοποίηση του προγράμματος Roots κατά τους τελευταίους μήνες του 2019, μοιάζει βέβαιο σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, πως θα αρχίσει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς εντός του έτους.

Στην προγραμματισμένη, εντός του καλοκαιριού, ουσιαστική έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΧΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, ευχόμενος το νέο έτος να φέρει «διπλούς δείκτες ανταγωνιστικότητας και διπλές αποδόσεις».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, ευχήθηκε η ελληνική κεφαλαιαγορά να έχει το 2020 μία ανοδική πορεία και να καταστεί δυναμική στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here