Πέτσας για πλατεία Αγίας Παρασκευής: Μειοψηφία με αντικοινωνική συμπεριφορά καθυστερεί την επιστροφή στην κανονικότητα

216

Για μία μικρή μειοψηφία με αντικοινωνική συμπεριφορά, που καθυστερεί την επιστροφή στην κανονικότητα, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος δέχθηκε βροχή ερωτήσεων στο breifing για τις εικόνες στην πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή, και τόνισε ότι η πολιτεία κάνει οριζόντιες συστάσεις, ενώ με πρωτοβουλία των δήμων γίνονται τοπικές παρεμβάσεις όπου οι δήμαρχοι εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ερωτηθείς εάν τα γεγονότα στην Αγία Παρασκευή μπορεί να αποκτήσουν πολιτικό υπόβαθρο και πως σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα, ο κ.Πέτσας εκτίμησε πως: «Όσα είδαμε στην Αγία Παρασκευή δεν είναι ίδια με ο,τιδήποτε άλλο θα μπορούσε κανείς να δει με νέους ανθρώπους που θα ήθελαν να βγουν μετά από την πολυήμερη καραντίνα και να δουν ενδεχομένως τους φίλους τους. Ήταν μία προσπάθεια σε μία πλατεία, η οποία βλέπουμε ότι συγκεντρώνει κόσμο όχι μόνο τώρα αλλά και πριν από την επιβολή της καραντίνας» και επανέλαβε αυτό που είπε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς χθες: «Δεν πρέπει οι λίγοι να θέσουν σε διακινδύνευση με τη συμπεριφορά τους, τις προσπάθειες των πολλών».

Ο κ.Πέτσας πρόσθεσε ότι: «Σε κάθε περίπτωση εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε οριζόντιες συστάσεις για την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, να τηρούνται οι αποστάσεις και επαφίεται στον κάθε δήμο, όταν βλέπει σε συγκεκριμένους χώρους να υπάρχει κάποια καταστρατήγηση αυτών των κανόνων και των συστάσεων, να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα όπως στην περίπτωση της Αγίας Παρασκευής και να ζητά τη συνδρομή ενδεχομένως της κεντρικής κυβέρνησης. Άρα γενικές οριζόντιες συστάσεις παντού, τοπική δράση εάν αυτό απαιτείται». Με τον τρόπο αυτό απάντησε εμμέσως και στο ερώτημα για την επιβολή τοπικής καραντίνας ανά περιοχές, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι δε θα απαιτηθούν άλλες τοπικές παρεμβάσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε εξάλλου εκ νέου την ατομική ευθύνη και εκτίμησε ότι η συλλογική ωριμότητα που επέδειξε η κοινωνία στην πρώτη φάση αντιμετώπιση της πανδημίας δεν πρέπει να διαταραχθεί.

«Επομένως το θέμα δεν είναι εδώ το πως επιβάλλεται αυτό το ζήτημα που σχετίζεται με την ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα, αλλά πως από μέσα μας πηγάζει το να τηρούμε αυτούς τους κανόνες, με σεβασμό όχι μόνο στον εαυτό μας αλλά και στους ανθρώπους που αγαπάμε και τους γύρω μας» είπε και πρόσθεσε: «Όπου υπάρχουν λίγα περιστατικά, όπως αυτά που είδαμε, εμείς πάντα σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές θα φροντίσουμε να δείξουμε σε όλους τους υπόλοιπους που τηρούν τα μέτρα και ακολουθούν τις οδηγίες ότι δεν είναι κορόιδα».

Αυτοί οι κανόνες ήρθαν για να μείνουν

Τόνισε πάντως ότι: «Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση κυκλοφορίας, υπάρχει ισχυρή σύσταση σε όλους μας να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, να κρατούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, να τηρούμε τις αποστάσεις». Εξήγησε εξάλλου ότι: «Αυτοί είναι κανόνες που ήρθαν για να μείνουν, όσο αντιμετωπίζουμε αυτό τον αόρατο εχθρό και καλούμε όλους τους πολίτες να τηρούν τις συμβουλές των ειδικών. Αυτή είναι η έκκληση μας είτε πρόκειται για νέους ανθρώπους, είτε για μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας. Σημασία έχει όλοι να τηρούμε αυτές τις κατευθύνσεις, γιατί είναι προς το συμφέρον όλων μας, για να μην έχουμε πισωγυρίσματα που θα μας φέρουν σε ένα καθεστώς, στο οποίο δεν θα θέλαμε να επιστρέψουμε, με ό,τι συνεπάγεται για τον καθένα μας ατομικά και συνολικά».

Ο κ.Πέτσας προειδοποίησε όμως ότι: «Από κει και πέρα, όταν υπάρχει παραβατική συμπεριφορά θα πρέπει αυτή η συμπεριφορά να αντιμετωπίζεται». Επανέλαβε ότι οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια έχουν την εξουσιοδότηση να αποφασίσουν, εάν σε κάποιο σημείο εντοπίζουν πρόβλημα, να κλείσουν κάποιο δημόσιο χώρο, όπως κάποια πλατεία ή κάποιο πεζόδρομο, και αν χρειάζεται να κλείσουν, να ζητήσουν και τη συμβολή της κεντρικής κυβέρνησης. Και κατέληξε ότι: «Ελπίζουμε ότι θα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που θα ακολουθεί τα μέτρα και τις συστάσεις και η μικρή μειοψηφία θα απομονώνεται τελικά γιατί προκαλεί καθυστέρηση στην επιστροφή στην κανονικότητα με αντικοινωνική συμπεριφορά».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση για επίθεση των ΜΑΤ σε νέους στην Αγία Παρασκευή την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει να ανοίξει τα σχολεία, ο κ.Πέτσας καταρχήν εκτίμησε πως όλοι αντιλαμβάνονται «πόσο αντιφατική είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, από τη μία να αγκαλιάζει συναθροίσεις από την άλλη να λέει γιατί ανοίγουν τα σχολεία».

Ο κ.Πέτσας τόνισε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με κανόνες, με τους κανόνες που έχει υποδείξει η επιτροπή των ειδικών και πρόσθεσε: «Πηγαίνουμε σε μία κανονικότητα και η κανονικότητα φυσικά περιλαμβάνει τους μαθητές στις τάξεις τους και όχι στο σπίτι, για πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν με την κοινωνικοποίηση τους, με το να μην εμπεδωθούν κοινωνικές ανισότητες λόγω μη πρόσβαση στην εκπαίδευση, με τη δυνατότητα να βγουν οι εργαζόμενοι από το σπίτι και να πάνε στις δουλειές τους, με όλα αυτά που μας κάνουν μία κανονική κοινωνία, όπως ήμασταν μέχρι και τον Φεβρουάριο αλλά με σταδιακά βήματα».

Όσον αφορά τις συναθροίσεις επανέλαβε ότι το ζήτημα είναι να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, ενώ σημείωσε ότι οι εικόνες στην Αγία Παρασκευή δεν ήταν νέο φαινόμενο, αλλά υπήρχαν και πριν την πανδημία του κορονοϊού σε εκείνη την περιοχή, προσθέτοντας: «Δεν θέλουμε αυτό να γίνει μοντέλο, θέλουμε να τηρούνται οι κανόνες, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, όπως πηγαίνουμε στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας να αφήσουμε μία ώρα αρχύτερα πίσω μας αυτή την κρίση».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here