Πέτσας για πανελλαδικές: Μέχρι την Παρασκευή οι ανακοινώσεις, εξετάζονται σενάρια για την ύλη και το χρονοδιάγραμμα

385

Στη διακοπή των εργασιών του Eurogroup αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως δυστυχώς δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο κ. Πέτσας, στο τραπέζι παραμένουν τρία πράγματα και μία εκκρεμότητα. Πρώτον χρηματοδότηση για στήριξη εργασίας και απασχόλησης, δεύτερον χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μόχλευση με σκοπό τη ρευστότητα στην οικονομία της Ευρώπης και τρίτον χρηματοδότηση περίπου 2% ΑΕΠ για κάθε κράτος μέλος από τον ESM.

Το πιο δύσκολο κομμάτι, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι ο μηχανισμός για να δανειζόμαστε σχετικά φτηνά όλα τα κράτη μέλη, εδώ δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές. Είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσουν τα τρία πρώτα, το τέταρτο είναι υπό συζήτηση εάν θα περιληφθεί στην κοινή ανακοίνωση.

Σχετικά με το λεγόμενο κορονο-ομόλογο, ο κ. Πέτσας είπε πως παραμένει στο τραπέζι γιατί το έχουν θέσει πολλές χώρες.

Όπως είπε, όλη η διαδικασία του Eurogroup, με τις αναβολές και τη διακοπή, δείχνει και το μέγεθος της προσπάθειας που καταβάλλεται. «Ξεκινήσαμε από πολύ μακριά, από πολύ διαφορετικές απόψεις» τόνισε.

Συγκεκριμένα για τον ESM, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως η βασική θέση των περισσότερων χωρών είναι μόνη προϋπόθεση χρηματοδότησης να έχει να κάνει με την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών και πως τα χρήματα θα δοθούν για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, κι εκεί υπάρχουν διαφωνίες.

Οι οικονομικές συνέπειες θα είναι μεγάλες και για μεγάλο διάστημα, η Ευρώπη πρέπει να λάβει μέτρα τώρα, σημείωσε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων λόγω Πάσχα, ο κ. Πέτσας είπε πως αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις σε δύο επίπεδα, το ένα είναι το ύψος των προστίμων, και το άλλο είναι πώς θα ελεγχθεί καλύτερα ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά.

Δεν είναι αυτή η περίοδος για να κάνουμε τέτοια τερτίπια, να ξεγελάσουμε, πάνω από όλα τον εαυτό μας, πρόσθεσε.

Δεν εξετάζεται κλείσιμο των διοδίων αλλά αυστηροποίηση των μέτρων, σήμερα – αύριο οι ανακοινώσεις, προανήγγειλε. Φέτος δεν ψήνουμε στις αυλές μας, θα κάνουμε κάτι διαφορετικό για να είμαστε του χρόνου όλοι εδώ.

Όσο σημαντικό είναι τώρα να διαφυλάξουμε όσα κερδίσουμε, να τηρήσουμε τα μέτρα έως τις 27 Απριλίου, εξίσου σημαντικό είναι το σχέδιο για σταδιακή και μακρόσυρτη απόσυρση των μέτρων, είπε χαρακτηριστικά, από πού θα ξεκινήσει η οικονομική δραστηριότητα θα το συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες.

«Αν πάμε έτσι όπως πάμε τώρα, ναι, θα κάνουμε καλοκαίρι, σκοπός μας είναι από το φθινόπωρο να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε δεύτερο κύμα» κορονοϊού με έτοιμο το ΕΣΥ, πρόσθεσε.

Για τις πανελλαδικές είπε πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες μία δύο ημέρες και επιβεβαίωσε πως για την ύλη και τον χρονικό ορίζοντα εξετάζονται σενάρια, ενώ για το τελευταίο η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει το στίγμα της.

Για το εάν θα ανοίξουν γενικά τα σχολεία, ο κ. Πέτσας είπε πως αναπτύσσεται διάλογος σε επιστημονικό επίπεδο και σε άλλες χώρες και η κυβέρνηση θα διαμορφώσει τη στρατηγική της έως τις 27 του μήνα.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ