Παράθυρο παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ έως το τέλος του έτους

363

Μικρή παράταση στο περιθώριο υποβολής αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή που λήγει σήμερα προανήγγειλε ο κ. Σταϊκούρας (φωτ. INTIME).

Την παράταση του μέτρου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στον τουριστικό κλάδο, εφόσον χρειαστεί, άφησε ανοικτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να παρατείνει μέχρι τέλος του έτους τον μειωμένο ΦΠΑ (από το 24% στο 13%) που ισχύει για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020 στις μεταφορές, στα εισιτήρια των κινηματογράφων, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά αλλά και στο «τουριστικό πακέτο».

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε μικρή παράταση στο περιθώριο υποβολής αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή που λήγει σήμερα. Οπως τόνισε, υπάρχει ενδιαφέρον από 20.000 επιχειρηματίες οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποβολή των αιτήσεών τους μέχρι σήμερα. Στο μέτρο, όπως είπε, έχουν ενταχθεί 96.000 επιχειρήσεις. Επίσης, ανέφερε πως συνολικά μαζί με τον 3ο κύκλο θα διατεθούν 3 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να δεσμευθεί για το τι θα γίνει μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, παραπέμποντας στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και λέγοντας ότι αυτό που έχει πρώτα σημασία είναι η εισήγηση που θα κάνει το υπουργείο, ενώ οι αποφάσεις σε δημοσιονομικό πεδίο θα ληφθούν στη συνέχεια με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας. Επεσήμανε ωστόσο ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων γίνονται σεβαστές.

Ερωτηθείς για τις μειώσεις φόρων ο κ. Σταϊκούρας είπε πως τον προηγούμενο Μάιο «θα μειώναμε τους φόρους αν δεν υπήρχε η υγειονομική κρίση». Πλέον, ο σχεδιασμός αυτός μεταφέρεται για το 2021, ανάλογα με τις δημοσιονομικές συνθήκες, σημειώνοντας ότι θα προβλεφθεί μείωση φόρων στο νέο σχέδιο ανάπτυξης.

Τέλος ανέφερε πως από την επόμενη χρονιά, το 2021, θα αρχίσουν να γίνονται διαθέσιμα σταδιακά τα χρήματα του νέου ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης που επιχειρείται να συμφωνηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ