Παραμονή Αγίου Αχιλλίου η λιτάνευση της εικόνας- Για ποιους λόγους έγινε η αλλάγη

676

Μια παράδοση ετών σπάει στον φετινό εορτασμό του πολιούχου της Λάρισας Αγ. Αχιλλίου (στις 14-15 Μαΐου), καθώς για πρώτη φορά η περιφορά του ιερού λειψάνου και της εικόνας του Αγίου στην Κεντρική πλατεία της πόλης θα γίνει στις 14 Μαΐου, παραμονή της εορτής, αφού πρώτα πραγματοποιηθεί ο Αρχιερατικός Εσπερινός.

Τη σχετική είδηση είχε γράψει πρώτη η «Ε», ενώ προ ημερών επισημοποιήθηκε με την ανακοίνωση του Δήμου Λαρισαίων για την έγκριση των εκδηλώσεων για τον εορτασμό. Ανήμερα της εορτής, στις 15 Μαΐου (Τετάρτη), θα πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου στον Μητροπολιτικό Ναό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», πολλοί ήταν οι λόγοι που κυριάρχησαν στο σκεπτικό του Δήμου, αφού βεβαίως προηγήθηκε σχετικό αίτημα της Μητρόπολης. Καταρχήν οι καιρικές συνθήκες. Τα προηγούμενα χρόνια η λιτάνευση της Εικόνας και του λειψάνου του Αγίου Αχιλλίου γίνονταν γύρω στις 12 το μεσημέρι, οπότε η ζέστη που επικρατούσε ήταν αφόρητη, καθιστώντας δύσκολα τα πράγματα, τόσο για τους αρχιερείς που είναι υποχρεωμένοι να φορούν όλα τα αρχιερατικά τους άμφια όσο και για τους ηλικιωμένους που θέλουν να ακολουθήσουν την πομπή προς την Κεντρική πλατεία. Συνήθως αρκετοί ανέμεναν την επιστροφή της πομπής στον Μητροπολιτικό Ναό, χωρίς να ακούσουν τις ομιλίες των Μητροπολιτών στην πλατεία. Τέλος, το απόγευμα είναι εφικτή η μεγαλύτερη συμμετοχή της νεολαίας, στην οποία ο νέος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος θέλει να δώσει πιο ενεργό ρόλο κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Πηγή: eleftheria.gr – Του Γιώργου Ρούστα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here