Παράδειγμα προς μελέτη το εκλογικό αποτέλεσμα στον Δήμο Λαρισαίων

247

Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται η αποτίμηση που θα κάνουν οι ίδιες οι παρατάξεις αλλά και τα κόμματα ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στον Δήμο Λαρισαίων, ένα αποτέλεσμα που, με βάση την πρώτη ανάγνωση, φαίνεται να αποτελεί παράδειγμα προς μελέτη.

Με διακριτά στοιχεία την «απειθαρχία» των ψηφοφόρων σε κομματικές επιλογές και γραμμές, την καθολική υπεροχή του προσώπου του υποψήφιου δημάρχου, την ιδιαίτερα αυξημένη αποχή σε σύγκριση με άλλους δήμους, ενώ μένει να απαντηθεί αν υπήρξε συνειδητή αποχή, καθώς τα καιρικά φαινόμενα προχθές Κυριακή δεν επέτρεπαν «δικαιολογίες», όπως επίσης και αν μετακινήθηκε το εκλογικό σώμα, αψηφώντας το γενικότερο πολιτικό κλίμα.

Οι προχθεσινές εκλογές είχαν ακόμα ένα νέο στοιχείο, καθώς οι δημοτικοί σύμβουλοι με αφορμή την απλή αναλογική εκλέχθηκαν από την πρώτη Κυριακή οπότε οι ψηφοφόροι δεν είχαν «δεσμεύσεις» που να τους «υποχρέωναν» να συμμετάσχουν στον επαναληπτικό β’ γύρο των εκλογών ενώ οι δύο υποψήφιοι αγωνίσθηκαν «ένας εναντίον ενός».

Ο Δήμος Λαρισαίων αποτελεί πλέον τον μοναδικό μεγάλο δήμο στη χώρα όπου επανεκλέχθηκε ο υποψήφιος που υποστηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι, με την υποψήφια της ΝΔ, παρά το ευνοϊκό πολιτικό κλίμα, να χάνει κατά κράτος.

Στην προεκλογική περίοδο επιχειρήθηκε «πόλωση» βασισμένη στο δίπολο «ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ» σε μια προσπάθεια κυρίως της επικεφαλής του γαλάζιου ψηφοδελτίου, Ρένας Καραλαριώτου να συσπειρώσει τον κόσμο της ΝΔ, τακτική που εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως ουδόλως απέδωσε τα αναμενόμενα για τον συνδυασμό της.

Από μια πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος αποδεικνύεται λοιπόν ότι ο επανεκλεγείς δήμαρχος Λάρισας, Απ. Καλογιάννης όχι μόνο υπερψηφίσθηκε αλλά φαίνεται πως έλαβε ψήφους από όλους τους πολιτικούς χώρους, με τους πολίτες υπερβαίνοντας κομματικές επιλογές και «γραμμές» να επιλέγουν τελικά πρόσωπο.

Η αντιπαράθεση στο δίπολο ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι εξυπηρέτησε προεκλογικές ανάγκες αφού στην πραγματικότητα η πλειοψηφία των νεοκλεγέντων συμβούλων της παράταξης Καλογιάννη – σύμφωνα με την καταμέτρηση της «Ε» – προέρχεται από τον χώρο του πρώην ΠΑΣΟΚ και νυν ΚΙΝΑΛ ενώ 4 ή 5 από τους 21 συμβούλους της πλειοψηφίας προέρχονται ή είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ μεταξύ των εκλεγέντων υπάρχει πλέον και Νεοδημοκράτης σύμβουλος.

Την υποψηφιότητα Καλογιάννη στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι για λόγους που τα ίδια τα κόμματα γνωρίζουν, όπως επίσης ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εξηγήσει τους λόγους στήριξης (στην Περιφέρεια Θεσσαλίας) της υποψηφιότητας Νίκ. Τσιλιμίγκα, που νωρίτερα είχε λάβει το χρίσμα από το ΚΙΝΑΛ. Στη «Συμπαράταξη Λαρισαίων» οι συμμετέχουσες παρατάξεις από τις εκλογές του 2014 ακόμη επέβαλαν τον αυτοδιοικητικό και όχι τον κομματικό χαρακτήρα, όπως φάνηκε και με τις διαφοροποιήσεις συμβούλων της πλειοψηφίας στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα κόμματα επίσης και δη της Αριστεράς θα πρέπει να εξηγήσουν τον ρόλο του προσώπου, πώς δηλαδή ο επικεφαλής ενός συνδυασμού επιτυγχάνει ποσοστά που ανέρχονται ή και ξεπερνούν το 60%, ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο δηλαδή από αυτά των κομμάτων, στις εθνικές εκλογές.

Κλείνοντας την παρένθεση και επιστρέφοντας στον ρόλο των κομμάτων, με την ευκαιρία να σημειωθεί πως στελέχη του ΚΙΝΑΛ, διαφωνώντας με την απόφαση του κόμματός τους για τον Δήμο Λαρισαίων, κατήλθαν με τον συνδυασμό του Παν. Γούλα το ποσοστό (4,5%) του οποίου δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό σε σύγκριση με το 11,9% που είχε λάβει το 2014 ο Εκτ. Νασιώκας.

Ένα στοιχείο αυτών των εκλογών που θα εξετασθεί κατά την ανάλυση του αποτελέσματος είναι γιατί η παρουσία του κ. Νασιώκα στην κεντρική συγκέντρωση της κ. Καραλαριώτου συνέβαλε στη συσπείρωση ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ υπέρ Καλογιάννη, με δεδομένη την κριτική στάση Γούλα απέναντι στον Καλογιάννη και την ταύτισή του με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον λεγόμενο και «στρατηγικό αντίπαλο του ΚΙΝΑΛ» στις εθνικές εκλογές.

ΑΠΟΧΗ

Από την εμπειρία του παρελθόντος είναι γνωστό πως στον β’ γύρο των εκλογών καταγράφεται μια αυξημένη αποχή σε σύγκριση με τον α’ γύρο. Στις εκλογές όμως για τον Δήμο Λαρισαίων καταγράφεται μια ιδιαίτερα αυξημένη αποχή 49,3% (σ.σ. στον δεύτερο γύρο δεν ψήφισαν ο ένας στους δύο) ενώ στους άλλους δήμους η αποχή κυμαίνεται σε «φυσιολογικά» επίπεδα. Όταν μάλιστα η αποχή στον α’ γύρο ανερχόταν στο 36,5%.

ΥΠΕΡΟΧΗ

Στον β’ γύρο η επικράτηση Καλογιάννη έναντι της συνυποψηφίας του είναι καθολική, ειδικά στην πόλη. Στο 1ο δημοτικό διαμέρισμα ο κ. Καλογιάννης έλαβε 58,7%, στο 2ο έλαβε 60,4%, στο 3ο έλαβε 61,6% κ.λπ. Ακόμη και σε εκλογικά τμήματα που στις εθνικές εκλογές θεωρούνται «κάστρα» της ΝΔ (Φιλιππούπολη, Νεράιδα κ.ά.) ενώ αυξάνεται η αποχή, ο κ. Καλογιάννης αυξάνει τις ψήφους ενώ η κ. Καραλαριώτου χάνει ψηφοδέλτια. Ο κ. Καλογιάννης φαίνεται πως έλαβε ψήφους από τις «μετακινήσεις» ψηφοφόρων μεταξύ του α’ και β’ γύρου.

ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Στα χωριά που αποτέλεσαν «κάστρα» της παράταξης Καραλαριώτου, η παράταξη Καλογιάννη κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες σε σύγκριση με τον α’ γύρο. Η δημοτική αρχή γνωρίζει πως σε περιοχές όπως η Τερψιθέα, για παράδειγμα, με πρακτικά «μηδενικό» έργο στην πενταετή θητεία της, το εκλογικό αποτέλεσμα ερμηνεύεται με μεγαλύτερη ευκολία. Θα πρέπει ωστόσο η δημοτική αρχή να «διαβάσει» το αποτέλεσμα και σε χωριά όπου έκανε έργο αλλά δεν «κέρδισε» τους πολίτες.

ΑΠΩΛΕΙΑ

Χαρακτηριστικό επίσης στοιχείο των προχθεσινών εκλογών αποτέλεσε το γεγονός ότι η παράταξη της κ. Καραλαριώτου όχι μόνο δεν αύξησε τις ψήφους από τον α’ στον β’ γύρο αλλά απώλεσε κιόλας σημαντικό αριθμό ψήφων (-3.842), αφού από τις 27.772 ψήφους στον α΄ γύρο, στον β’ γύρο κατέβηκε στις 23.930 ψήφους.

Πράγμα πρωτοφανές στα τοπικά εκλογικά χρονικά. Υπενθυμίζεται ότι στις δημοτικές του 2014 ο κ. Καλογιάννης είχε αναδειχθεί δεύτερος στον α’ γύρο και ως γνωστόν πέτυχε την ανατροπή στον β’ γύρο αυξάνοντας τις ψήφους από 15.977 σε 35.495. Η δε κ. Καραλαριώτου μπορεί να έχασε τις εκλογές αλλά αύξησε τις ψήφους καθώς από 16.412 ψήφους στον α’ γύρο, στον β’ γύρο έλαβε 29.667 ψήφους.

Στις δημοτικές εκλογές του 2010, η αναδειχθείσα δεύτερη παράταξη του Ιωάν. Σάπκα από 21.343 ψήφους στον α’ γύρο, στον β’ γύρο έλαβε 23.398 ψήφους. ‘Η τέλος στις εκλογές του 2002 η αναδειχθείσα δεύτερη παράταξη του Χριστ. Καφφέ στον α’ γύρο έλαβε 15.537 ψήφους ενώ στο β’ γύρο είχε λάβει 24.126 ψήφους.

Πηγή: eleftheria.gr-Του Β. Κακάρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here