Ως το τέλος της εβδομάδας το επίδομα των 600 ευρώ σε 165.000 επιστήμονες

479

Εκτακτη οικονομική ενίσχυση μπορούν να λάβουν και επιστήμονες που δεν είχαν δηλώσει συμμετοχή. Αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν έως τις 8 Μαΐου υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Εως το τέλος της εβδομάδας θα καταβληθεί το επίδομα των 600 ευρώ σε περίπου 165.000 επιστήμονες. Το επίδομα θα δοθεί χωρίς νέα αίτηση, για όσους ήδη είχαν δηλώσει συμμετοχή στο πολυσυζητημένο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, εξ ολοκλήρου και όχι σε δύο δόσεις. Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση υπεγράφη χθες και προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος. Με δηλώσεις, μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, που χρεώθηκε την αποτυχία του προγράμματος με τα voucher, ξεκαθάρισε ότι το  επίδομα των 600 ευρώ θα καταβληθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας σε περίπου 165.000 επιστήμονες. Στην πράξη, πρόκειται για αυτούς που είχαν υποβάλει ήδη αιτήσεις, και οι οποίοι βάσει της ΚΥΑ δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια άλλη ενέργεια ώστε να λάβουν τα 600 ευρώ.

Η απόφαση βέβαια δίνει τη δυνατότητα να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση και επιστήμονες που δεν είχαν δηλώσει συμμετοχή. Αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν έως τις 8 Μαΐου υπεύθυνη δήλωση  στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr. Πρόκειται για την ίδια πλατφόρμα στην οποία υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι – μισθωτοί από την 1η Απριλίου, με βάση το ΑΦΜ τους και τα στοιχεία Τaxisnet.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι και οι περίπου 17.700 που έχουν λάβει την προκαταβολή των 400 ευρώ, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, θα λάβουν μαζί με τους υπόλοιπους, τα 200 ευρώ που απομένουν.

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ που αφορά την ειδική ενίσχυση των επιστημόνων, η οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται  και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται  στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι εντάσσονται στους έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας, βάσει ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα μηχανικοί κάθε ειδικότητας, οικονομολόγοι/λογιστές ανεξαρτήτως τάξεως, δικηγόροι (ασκούμενοι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι), ελεύθεροι επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, ιατροί κάθε ειδικότητας, εκπαιδευτικοί και ερευνητές.

Τέλος, η ΚΥΑ ορίζει ότι με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, στα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ψευδή στοιχεία στην αίτησή τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως.

Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται εις βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ