Ολάνθιστος ο κάμπος του Τυρνάβου

853

Χαρά Θεού αυτή την εποχή ο θεσσαλικός κάμπος με τις καλλιέργειες όλων των λογιών να έχουν πλέον αφήσει πίσω τους τη χειμερία νάρκη του χειμώνα και οι χυμοί των φυτών να ζεσταίνονται από τον ανοιξιάτικο ήλιο.

Μια από τις πλέον γόνιμες και δυναμικές αγροτικές περιοχές είναι και αυτή του Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γιάννουλης – Φαλάνης – Δαμασίου. Σ’ αυτό τον κάμπο ο μεγαλοδύναμος τα έδωσε όλα απλόχερα. Το έδαφος γόνιμο για όλες τις καλλιέργειες, τα επιφανειακά νερά να τρέχουν δίπλα στις καλλιέργειες και ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας παρά την υπερχρήση του να διαθέτει εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού για την άρδευση αλλά και την ύδρευση, αφού ακόμα και η Λάρισα υδρεύεται από τη συγκεκριμένη περιοχή με νερό καλύτερο ακόμα και από πολλά εμφιαλωμένα, όπως λέγουν οι ειδικοί.

Άνοιξη και τα δένδρα στον κάμπο του Τυρνάβου άνθισαν δίνοντας μια εικόνα ανοιξιάτικη, γιορτινή. Πρώτα ήταν οι αμυγδαλιές οι οποίες αψήφησαν τον ύπουλο καιρό του Μάρτη και ξεπρόβαλαν τα λευκά τους άνθη. Αμέσως μετά ήρθαν οι πρώιμες ροδακινιές με τα ροζ – σομόν λουλούδια τους που έδωσαν ένα άλλο τόνο στον κάμπο για να συνεχίσουν οι αχλαδιές, τα λουλούδια των οποίων δεν είναι μόνα πάνω στα δένδρα αφού ο καθημερινός ανοιξιάτικος ελληνικός και ζωογόνος ήλιος μαζί με τα άνθη άνοιξε και τα «μάτια» των φύλλων, δημιουργώντας μια εναλλαγή λευκού και πράσινου πάνω στο φυτό. Πανδαισία χρωμάτων σε όλο τους το μεγαλείο.

OI ΑΓΡΟΤΕΣ

Σ’ αυτό το μεγαλείο της άνοιξης και τη γιορτή της φύσης δεν είναι δυνατόν να είναι μακριά ο άνθρωπος. Οι αγρότες έχουν ξεχυθεί μέσα στον κάμπο αφού ο καλός καιρός επιτρέπει τώρα πιο εύκολα να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.

Στις δενδρώδεις καλλιέργειες ολοκληρώθηκε το κλάδεμα πλην από κάποια περιβόλια με αχλαδιές, ενώ οι αγρότες τώρα θα μπουν στη διαδικασία του ραντίσματος για την αποφυγή ασθενειών αλλά και για τη γρήγορη απαλλαγή από τα ζιζάνια.

Η σπορά του καλαμποκιού συνεχίζεται ενώ στα αμπέλια ολοκληρώθηκε ο κλάδος και σε λίγο καιρό θα αρχίσει το βλαστολόγημα και αργότερα η ρίψη των μαζγκαλαρίων. Για όσους δεν γνωρίζουν, μαζγκαλάρια είναι τα νέα κλαριά που βγάζει το αμπέλι από τα οποία μερικά πρέπει να απομακρυνθούν ώστε να μεγαλώσουν καλύτερα τα υπόλοιπα και να «δέσουν» λιγότερα μεν αλλά καλύτερα σταφύλια αργότερα. Επίσης οι αγρότες καίνε όσα κλαριά δεν χρειάζονται από το κλάδεμα, ενώ πολλοί είναι κι εκείνοι που τα κλαριά τα κάνουν δεμάτια, άκρως απαραίτητα για το ψήσιμο του οβελία ενόψει του Πάσχα.

Χαρά θεού ο κάμπος του Τυρνάβου, μια βόλτα στα ανθισμένα χωράφια είναι μια καλή ιδέα για κοντινή απόδραση και φυσικά δίπλα στα ανθισμένα χωράφια ο Τύρναβος, ο Αμπελώνας και τα γύρω χωριά με τις πηγές της Βρύσης και του Μάτι Τυρνάβου να σας περιμένουν συντροφιά με ντόπιο τσίπουρο και κρασί και νόστιμους μεζέδες.

Πηγή: eleftheria.gr-Του Κώστα Τσόλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here