Οι προκλήσεις, η προειδοποίηση, οι κυρώσεις: Πώς είδε ο Τύπος το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής

127

Εννέα ώρες κράτησαν οι διαβουλέυσεις στη Σύνοδο Κορυφής και τα τρία διαφορετικά προσχέδια του κειμένου συμπερασμάτων δείχνουν τις σκληρές διαπραγματεύσεις που έγιναν μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τις διατυπώσεις στην τελική ανακοίνωση, με αιχμή το θέμα της Τουρκίας.

Στα δημοσιεύματα του Τύπου σήμερα υπάρχει ωστόσο ομοφωνία στην «ανάγνωση» των αποτελεσμάτων της Συνόδου, με κυρίαρχη την ηχηρή προειδοποίηση της ΕΕ για κυρώσεις στην Άγκυρα, εάν συνεχιστούν οι προκλήσεις.

Η Αθήνα είναι ικανοποιημένη με την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπως δήλωσε ξεκάθαρα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς.

«Η ΕΕ απειλή την Τουρκία με κυρώσεις με επίκεντρο την  Ανατολική Μεσόγειο» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της Deutche Welle.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν την Τουρκία πως μπορεί να αντιμετωπίσει κυρώσεις εάν δεν σταματήσει τις προκλήσεις και τις πιέσεις, και πρόσθεσαν πως η Άγκυρα θα ανταμειφθεί για την καλή συμπεριφορά της» αναφέρει.

«Η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία με κυρώσεις σχετικά με τις “προκλήσεις” στη Μεσόγειο» τιτλοφορείται το δημοσίευμα του BBC.

«Η ΕΕ λέει πως μπορεί  να επιβάλλει κυρώσεις στην  Τουρκία για τις “προκλήσεις και πιέσεις” στη διαμάχη της με την Ελλάδα αναφορικά με ενεργειακές πηγές και θαλάσσια σύνορα» συνεχίζει το βρετανικό δίκτυο.

«Η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία με κυρώσεις εάν δεν σταματήσουν οι “προκλήσεις”» είναι ο τίτλος του τηλεγρφήματος του Reuters, λίγο μετά τις 2 τη νύχτα, στην κορύφωση των διαβουλεύσεων.

Χαμόγελα στο κυβερνητικό επιτελείο

To βέλος που είχε στη διαπραγματευτική του φαρέτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε τελικά στόχο, καθώς μετά  το αρχικό «βέτο» της Ελλάδας στο πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο ήταν εξαιρετικά χλιαρό έναντι της Τουρκίας, καθώς απουσίαζε μία ξεκάθαρη καταδίκη, οι επίπονες διαπραγματεύσεις και οι πιέσεις από πλευράς του πρωθυπουργού έπιασαν τόπο. Ακολούθησαν τρία ακόμη προσχέδια και τελικά «κλείδωσε» το τελευταίο, το οποίο:

  • προσθέτει την έντονη καταδίκη της ΕΕ για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ
  • σημειώνει ότι η ΕΕ «είναι πλήρως δεσμευμένη στην επίλυση του κυπριακού», διατηρεί τη φράση για «χρήση όλων των μέσων» σε περίπτωση μονομερών ενεργειών της Τουρκίας
  • δεσμεύει το Συμβούλιο για αποφάσεις ως το Δεκέμβρη και
  • περιλαμβάνει την ελληνική φράση για «οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών».

Το κλίμα ικανοποίησης της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν έκδηλο με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα να σημειώνει ότι: «Κανείς δεν μπορεί να διχάσει την Ευρώπη. Ο δρόμος της ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι ανοιχτός, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο τερματισμός παράνομων μονομερών ενεργειών εκ μέρους της».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here