Η Οδός Ακροπόλεως της Λάρισας

617

Σωτήριο έτος 1881. Η Λάρισα απελευθερώνεται από τους Τούρκους και η πόλη, αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει. Το 1882 δημιουργείται το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης και αρχίζουν να κατασκευάζονται οι πρώτοι δρόμοι. Ένας από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης ήταν η οδός Ακροπόλεως.

Η οδός Ακροπόλεως, ήταν ένας μακρύς και πλατύς  δρόμος που διέσχιζε την πόλη από άκρη σε άκρη. Η αρχή της βρισκόταν στον λόφο του Φρουρίου- που αποτελούσε και την Ακρόπολη της Λάρισας-  και κατέληγε στο ύψος της σημερινής Ηρώων Πολυτεχνείου. Ο δρόμος αυτός, είναι η σημερινή Παπαναστασίου που παραμένει μια από της κεντρικότερες οδούς της πόλης.

Η κεντρικότητα και η σημαντικότητα του δρόμου, οδήγησε σε πολλές αλλαγές ονόματος μιας και ανάλογα με τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν στην χώρα, η οδός Ακροπόλεως γινόταν οδός Βασιλέως Αλέξανδρου, οδός Βασιλίσσης Σοφίας, οδός Δημοκρατίας και φυσικά, απέκτησε το τελικό της όνομα  προς τιμήν του Αλέξανδρου Παπαναστασίου.

Αναμφίβολα, η Οδός Ακροπόλεως είναι η αρτηρία που ενώνει την παλιά με την νέα Λάρισα και παρά τις αλλαγές που έφεραν τα χρόνια στο κέντρο της πόλης, συνεχίζει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες οδούς της πόλης.

Σ.Κ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here