«Οχι» σε οριζόντια μέτρα για ιδιοκτήτες ακινήτων

373

Μέτρα διευκόλυνσης για την απόκτηση της «χρυσής βίζας» προανήγγειλε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης. Μεταξύ άλλων, οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να προχωρούν σε αιτήσεις για άδειες παραμονής και μέσω πληρεξουσίου.

Τις τελευταίες «πινελιές» στα μέτρα ανακούφισης και των ιδιοκτητών ακινήτων βάζει το οικονομικό επιτελείο αυτές τις ημέρες. Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, «η οικονομική ελάφρυνση των ιδιοκτητών δεν θα είναι οριζόντια, δηλαδή για όλους. Αντιθέτως, θα αφορά εκείνους που έχουν πληγεί και θα είναι ανάλογη με τον βαθμό της απώλειας του κάθε ιδιοκτήτη». Παράλληλα, μιλώντας στο πλαίσιο χθεσινής τηλεημερίδας για την αγορά ακινήτων, την οποία διοργάνωσε η Prodexpo Real Estate, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την παράταση του μέτρου της μείωσης ενοικίου κατά 40%.

Εν τω μεταξύ, χθες, το υπουργείο Οικονομικών επέκτεινε την παραπάνω μείωση και στα ενοίκια φοιτητών που σπουδάζουν σε πόλεις και σε περιοχές μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. Προϋπόθεση είναι οι φοιτητές να είναι εξαρτώμενα τέκνα εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί ή που εργάζονται σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, με αποτέλεσμα να έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών επέκτεινε χθες και το μέτρο της χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και σε επιχειρήσεις με τη μορφή Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ και ΙΚΕ, που απασχολούν έως και 20 εργαζομένους, έναντι του ορίου των πέντε εργαζομένων που προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

«Χρυσή βίζα»

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε επίσης ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες (ίσως ακόμα και σήμερα) θα ανακοινωθεί η δυνατότητα των ξένων επενδυτών να προχωρούν σε αιτήσεις λήψης άδειας παραμονής στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα» και μέσω πληρεξουσίου. Δηλαδή, δεν θα απαιτείται η φυσική παρουσία τους στα κατά τόπους γραφεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το μέτρο αυτό είναι ένα από τα πολλά που θα εφαρμόσει τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας σταδιακά από τις αρχές Μαΐου.

Οπως ανέφερε ο υφυπουργός, «επιδιώκουμε να καταστήσουμε λειτουργικές όλες τις δραστηριότητες, υπηρεσίες και λειτουργίες που απαιτούνται, ώστε να είναι εφικτή η υλοποίηση επενδύσεων από το εξωτερικό. Προκειμένου να επιταχύνουμε την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης τους επόμενους μήνες, θα κινηθούμε και για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που υπάρχουν σήμερα και στην αγορά ακινήτων», τόνισε ο ίδιος. Βασική στόχευση θα είναι η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ξένων επενδύσεων, με ακόμα υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με το διάστημα πριν από την πανδημία. «Θα αναζητήσουμε και ειδικά πρωτόκολλα, ώστε να μπορούμε να υποδεχόμαστε ανθρώπους από το εξωτερικό, που επιθυμούν να επενδύσουν στην αγορά ακινήτων», συμπλήρωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Αναφορικά πάντως με τη φορολογία των ακινήτων, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι ναι μεν η στόχευση της κυβέρνησης είναι προς την κατεύθυνση της μείωσής της, ωστόσο εκτίμησε ότι είναι πιθανή η αναθεώρηση των αρχικών σχεδίων και σίγουρα όχι προτού υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες.

Με τη σειρά του, ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, χαιρέτισε την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να στηρίξει οικονομικά τους ιδιοκτήτες που πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης, επαινώντας και την πρόθεση να μην παραταθεί η μείωση των ενοικίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Πάνος Χαραλαμπόπουλος, πιστοποιημένος εκτιμητής και επικεφαλής της Solum Property Solutions, σημείωσε ότι η αγορά ακινήτων θα εξέλθει από την κρίση ταχύτερα από άλλους κλάδους, εκτιμώντας ότι η επαναφορά στην κανονικότητα θα απαιτήσει από έξι έως εννέα μήνες.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Αντίστοιχα, η κ. Θεοδώρα Δήμα, πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού, συμπλήρωσε ότι ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει πληγεί σημαντικά, ιδίως οι ιδιώτες που δεν έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε κάποιο πακέτο ανακούφισης. Ωστόσο, υπάρχει η αίσθηση ότι «επειδή είμαστε μικρές μονάδες, θα μας επιλέξουν πιο εύκολα οι ξένοι επισκέπτες. Είναι όμως πολύ σημαντικό να φροντίσουμε για την ασφάλεια των πελατών μας». 

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ