Ο ΔΗΚΤΗΣ (16/02/20)

359

«Μετεξεταστέα» η Ελλάδα στο στρες τεστ χρέους της Scope

H Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι τέσσερις χώρες της Ε.Ε. όπου οι δείκτες δημοσίου χρέους ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αυξηθούν έντονα και απότομα σε περίπτωση ενός παγκόσμιου οικονομικού σοκ, σημειώνει η Scope Ratings μετά τα αποτελέσματα των στρες τεστ χρέους που διενήργησε σε όλες τις χώρες της περιοχής. Η δυνητική πορεία του χρέους μιας χώρας είναι κρίσιμη στην πιστοληπτική της αξιολόγηση, επισημαίνει. Tα επίπεδα χρέους έχουν δείξει σημαντική τάση αύξησης σε περιόδους παγκόσμιων ή τοπικών οικονομικών κρίσεων, όπως σημειώνει.  Η μείωση των φορολογικών εσόδων και οι αυξημένες δαπάνες μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ενώ οι μειώσεις του ονομαστικού ΑΕΠ οδηγούν αυτομάτως σε υψηλούς δείκτες χρέους προς ΑΕΠ. Επιπλέον, οι όροι χρηματοδότησης επιδεινώνονται, καθιστώντας πιο ακριβό για τις κυβερνήσεις να εκδώσουν ομόλογα. Ετσι, κατά τα στρες τεστ της Scope, οι οικονομίες της Ε.Ε. που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις χρέους σε περίπτωση οικονομικής κρίσης (σε ορίζοντα δύο ετών) είναι η Ελλάδα και η Ιρλανδία με αύξηση περίπου 28% του ΑΕΠ και ακολουθούν η Ισπανία και η Ιταλία με 15%.

Στις αρχές Μαρτίου ενεργοποιούνται οι διατάξεις με τις οποίες παρέχονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας προκειμένου αυτά να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί ξένοι πολίτες έχουν δείξει ενδιαφέρον για το νέο καθεστώς που υιοθέτησε πρόσφατα η χώρα και το οποίο ήδη ισχύει σε πολλές χώρες της Ε.Ε.  Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της γαλλόφωνης L’ echo του Βελγίου, με τίτλο «Πώς η Ελλάδα προσπαθεί να αποπλανήσει ξένους εκατομμυριούχους». Οπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Ελλάδα προσφέρει ένα ειδικό καθεστώς για μη κατοίκους (non dom), όπου όποιος επιλέγει να διαμείνει στην Ελλάδα θα φορολογείται ετησίως έως και 100.000 ευρώ στο παγκόσμιο εισόδημά του. Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα μπορούσε γρήγορα να καταστήσει την Ελλάδα ένα είδος φορολογικού καταφυγίου.

Εκκρεμότητες στο «σίριαλ» της Creta Farms

Την εβδομάδα αυτή εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα τελειώσει το «σίριαλ» της κατάθεσης της συμφωνίας εξυγίανσης – μεταβίβασης της Creta Farms στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου. Αν και η συμφωνία υπεγράφη στις 5 Φεβρουαρίου, ακόμη δεν έχει υποβληθεί προς επικύρωση στο δικαστήριο και, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η αιτία είναι η εκκρεμότητα υπογραφής κάποιων συμβατικών εγγράφων, π.χ. για το ενέχυρο των μετοχών της νέας εταιρείας. Η προθεσμία κατάθεσης της συμφωνία στο δικαστήριο εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η προστασία από τους πιστωτές της. Από την κατάθεση της αίτησης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης, η προστασία θα ανανεωθεί για τουλάχιστον τέσσερις μήνες ακόμη.

Μεγάλο παζάρι για μετοχές της Folli 

Την Παρασκευή, λίγο πριν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καταθέσει αίτηση αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie στο Πρωτοδικείο (η προσωρινή διαταγή για την οποία συζητείται τη Δευτέρα), δημοσιεύθηκε και η πρόσκληση αποδοχής από τους ομολογιούχους της συμφωνίας αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Ομως, τις τελευταίες ημέρες τα τηλέφωνα στην Callian Capital (που έχει προσφέρει χρηματοδότηση για cash out –εξαγορά– των ομολογιούχων) χτυπούν για τη Folli Follie. Οι φήμες θέλουν τουλάχιστον τρία επενδυτικά κεφάλαια, που έχουν συγκεντρώσει από τη δευτερογενή χρεόγραφα της κλυδωνιζόμενης ελληνικής εταιρείας σε βαθύ discount, να επικοινωνούν δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς το «παρών» στην εναλλακτική αυτή διαδικασία. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές λένε πως έχουν συζητηθεί και τιμές  μεταξύ 15 και 20 σεντς ανά ευρώ. Πολλά ζητούν, λένε οι επαΐοντες. Και προσθέτουν πως η άλλη συμφωνία (της αναδιάρθρωσης) τους δίνει μεν κάτι περισσότερο, αλλά εάν και εφόσον απελευθερωθούν ακίνητα και αν δεν δεσμευθούν οι μετοχές της ελβετικής Dufry…

Από λίστα 40 στελεχών τα δύο νέα μέλη Δ.Σ. της Alpha Bank

Στην τελική ευθεία μπαίνει το θέμα των διοικητικών αλλαγών στην Alpha Bank, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας θα κληθεί εντός του Μαρτίου να επιλέξει τα δύο νέα μέλη που θα αντικαταστήσουν τον Δημήτρη Μαντζούνη και τον Γιώργο Αρώνη, που αποχώρησαν στο πλαίσιο του διοικητικού μετασχηματισμού της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα των υποψηφιοτήτων από την οποία θα επιλεγούν τα δύο νέα μέλη είναι μακρά και περιλαμβάνει περίπου 40 ονόματα. Το βάρος πέφτει στον πρόεδρο της επιτροπής ανάδειξης υποψηφιοτήτων Shahzad Shahbaz, που θα κληθεί να καταλήξει σε μια short list από πρόσωπα, τα οποία στη συνέχεια θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας της συνέντευξης προκειμένου ακολούθως το διοικητικό συμβούλιο να επιλέξει τους δύο καταλληλότερους.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ