Ο ΔΗΚΤΗΣ (07/06/20)

361

Ανταπόκριση αυθημερόν για χορήγηση κεφαλαίων κίνησης

Αμεση υπήρξε η ανταπόκριση των τραπεζών στην αυξημένη ζήτηση από επιχειρήσεις για τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Το Ταμείο ενεργοποιήθηκε την Τετάρτη και, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα αλλά και η Alpha Bank έχουν ήδη αναλώσει το ποσό που έχουν συμβολαιοποιήσει με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το οποίο ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ περίπου για καθεμία τράπεζα. Οπως ανακοίνωσε η Εθνική, η τράπεζα προσφέρει έγκριση μέσα σε 48 ώρες και άμεση χρηματοδότηση με προνομιακό επιτόκιο. Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της κρατικής εγγύησης ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και με τη συμμετοχή των τραπεζών το ύψος των χορηγούμενων δανείων φθάνει τα 3,6 δισ. ευρώ. Εκτός από την Εθνική και την Alpha Bank, σημαντική είναι η ρευστότητα που διοχετεύεται μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έχει εξασφαλίσει 1 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ άλλα 800 εκατ. ευρώ δάνεια θα δοθούν σε επιχειρήσεις μέσω της Eurobank.

Στο μεγαλύτερο συνέδριο παγκοσμίως για τα καταναλωτικά προϊόντα, το Deutsche Bank Global Consumer Conference, έχουν προσκληθεί να μιλήσουν ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola HBC AG Ζόραν Μπογκντάνοβιτς και ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, Μιχάλης Ημελλος. Τα δύο ανώτατα στελέχη της Coca-Cola HBC AG θα μιλήσουν τη δεύτερη ημέρα του τριήμερου συνεδρίου, στις 10 Ιουνίου. Το συνέδριο πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου. Το συνέδριο συγκεντρώνει ομιλητές από όλους τους πολυεθνικούς κολοσσούς στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων και του λιανεμπορίου, καθώς και το ενδιαφέρον εκατοντάδων επενδυτών. Φέτος, αν μη τι άλλο, στο συνέδριο αναμένεται να  είναι έντονη η επίδραση της πανδημίας, υπό την έννοια της διαμόρφωσης νέων συνθηκών και νέων καταναλωτικών συνηθειών. 

Κομβική η συμβολή της ΕΚΤ

 

Η Ευρωζώνη αναμένεται τελικά να ανακάμψει από την ύφεση που προκαλεί η κρίση λόγω του κορωνοϊού πολύ ταχύτερα από ό,τι οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως σχολιάζει η JP Morgan με αφορμή την απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση του μεγέθους του έκτακτου QE (PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ, για επέκταση της ισχύος του τουλάχιστον έως τα μέσα του 2021 και για επαναγορές τίτλων έως τα τέλη του 2022, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Η ΕΚΤ αποδεικνύει συνεχώς τη δέσμευσή της για την ενίσχυση της ανάκαμψης της οικονομίας και αυτό, όπως εκτιμά, θα προσφέρει σημαντική στήριξη στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας.

 

Ασπίδα στην κρίση η ρευστότητα 

 

Ρευστότητα και γραμμές χρηματοδότησης θωράκισαν τη Μytilineos στη δύσκολη συγκυρία της κρίσης της COVID-19, όπως είπε στους μετόχους στη γενική συνέλευση ο διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος. Για το 2020 εκτίμησε ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά και δεσμεύτηκε στους μετόχους για αποτελέσματα αντίστοιχα με αυτά του 2019. Για τον τομέα της ενέργειας είπε ότι προχωράει καλά και τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά σε σχέση με το budget και παρά τα προβλήματα του lockdown. «Προσδοκούμε ότι μέχρι το 2021 θα έχουμε σε λειτουργία 300 MW σε αιολικά», είπε, και χαρακτήρισε εξαιρετικά ανταγωνιστική την αγορά των ΑΠΕ. Σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμης διάρκειας σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με την Gazprom, σχολίασε ότι διασφαλίζει σοβαρές μειώσεις στα κοστολόγια της εταιρείας και ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της έναντι τρίτων.

 

Αρχές εταιρικής βιωσιμότητας από τη Lidl Hellas

 

Στο Οικουμενικό Σύμφωνο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Υπεύθυνη Εταιρική Διακυβέρνηση προσχώρησε η Lidl Hellas, υπογράφοντας σχετική συμφωνία, όπως και άλλες εταιρείες του γερμανικού ομίλου Schwarz, στον οποίο ανήκει. Η εταιρεία δεσμεύθηκε να εφαρμόσει πιστά τις δέκα αρχές του ΟΗΕ σχετικά με τη βιωσιμότητα στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των κοινωνικών προτύπων, του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Στη χώρα μας, η Lidl λαμβάνει σειρά μέτρων για να διασφαλίσει την τήρηση της δέουσας εταιρικής επιμέλειας. Το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών ιδρύθηκε το 2000. Θεωρείται η μεγαλύτερη και σημαντικότερη πρωτοβουλία βιωσιμότητας στον κόσμο. Πάνω από 13.000 εταιρείες, από περισσότερες από 160 χώρες, έχουν δεσμευτεί για υπεύθυνη, βιώσιμη επιχειρηματικότητα.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ