Νότης Μηταράκης: Στόχος η κατάργηση μέσα στο 2020, του προγράμματος μίσθωσης των ξενοδοχείων

307

Σε συνεννόηση με το υπουργείου Τουρισμού, μεταφέρονται ευάλωτες ομάδες αιτούντων άσυλο από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών σε ασφαλέστερες συνθήκες σε ξενοδοχεία στην ενδοχώρα. Ωστόσο ο στόχος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι το πρόγραμμα μίσθωσης των ξενοδοχείων για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο να καταργηθεί μέσα στο 2020, επισήμανε ο υπουργός, Νότης Μηταράκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, σήμερα χρησιμοποιούνται 55 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, όπου διαμένουν 5.800 ωφελούμενοι. «Θα χρειαστούμε προσωρινά μέχρι το Σεπτέμβριο να προσθέσουμε κάποια κρεβάτια, για να αποφύγουμε προβλήματα δημόσιας υγείας στις δομές των νησιών», είπε. «Από εκεί και πέρα, στόχος του υπουργείου είναι, μέσα στο 2020 να καταργήσουμε τις μισθώσεις αυτών των 55 δομών» πρόσθεσε.

Οι 2.380 ευπαθείς αιτούντες άσυλο που θα μεταφερθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα, «μεταφέρονται από δομές όπου δεν υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού, θα μεταφερθούν αφού ελεγχθούν και τηρώντας πρωτόκολλα ασφαλείας» είπε ο υπουργός, ενώ συμπλήρωσε ότι «θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών, και αυτό θα διασφαλίσει απολύτως κάθε κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε τοπικές κοινωνίες».

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν πέντε νησιά του Αιγαίου να σηκώσουν όλο το βάρος της κρίσης, ούτε όμως θέλουμε να γεμίσουμε όλη τη χώρα δομές. Με ισορροπία, με στόχο να μην υπάρχει συγκέντρωση πληθυσμού σε οποιαδήποτε Περιφέρεια της χώρας, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση που υπήρχε, αλλά από εκεί και πέρα να μην έχουμε την επέκταση του προβλήματος με αυξημένες νέες αφίξεις, όπως είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης τόνισε ότι μέχρι στιγμής, σε ένα συνολικό πληθυσμό 100.000 αιτούντων άσυλο, έχουν εμφανιστεί κάτω από 200 κρούσματα, δηλαδή 0,2% του πληθυσμού και κανένα μέχρι στιγμής σοβαρό κρούσμα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε κάθε μέρα την αγωνία και την ανησυχία, και για τις δομές, και για τις τοπικές κοινωνίες», παρατήρησε.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ