Νέες συμφωνίες ΕΤΕπ με ΔΕΗ και τις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς

421

Τις συμφωνίες υπέγραψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγερ, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα.

Δύο σημαντικές συμφωνίες, η πρώτη με τη ΔΕΗ για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος και η δεύτερη με την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς για ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα στηρίξει επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, υπέγραψε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγερ με την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα.

Η συμφωνία με τη ΔΕΗ είναι εικοσαετούς διάρκειας και αφορά δανειακή σύμβαση ύψους 100 εκατ. ευρώ, από συνολική εγκεκριμένη γραμμή χρηματοδότησης ύψους 255 εκατ. ευρώ, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος. Αντίστοιχα, η συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς αφορά ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα στηρίξει νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ από αγρότες και επιχειρήσεις στον γεωργικό και αγροδιατροφικό τομέα και στον τομέα της βιοοικονομίας σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, η ΕΤΕπ θα χορηγήσει στις δύο τράπεζες 200 εκατ. ευρώ, ποσό που θα φτάσει στα 560 εκατ. ευρώ μαζί με τα κεφάλαια που θα συνεισφέρουν οι τράπεζες και τη συμμετοχή των ιδιωτών που θα χρηματοδοτηθούν. Πρόκειται για την πρώτη στοχευμένη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ ειδικά για επενδύσεις στη γεωργία και στη βιοοικονομία στην Ελλάδα, η οποία λαμβάνει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στήριξης στο πλαίσιο πανευρωπαϊκού προγράμματος της ΕΤΕπ για την αγροτική ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Χόγερ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος είναι ο Ελληνας διοικητής της ΕΤΕπ, και συζήτησαν για τη δραστηριότητα της τράπεζας στην Ελλάδα. Αυτή περιλαμβάνει την υποστήριξη της τράπεζας για επενδύσεις στους τομείς του κλίματος και της ενέργειας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ο επικεφαλής της ΕΤΕπ συναντήθηκε επίσης με τους υπουργούς Aνάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και Κώστα Σκρέκα, καθώς και τους διευθύνοντες συμβούλους της ΔΕΗ, του ΔΕΔΗΕ της Εθνικής Τράπεζας και τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Χόγερ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον αντίκτυπο της χρηματοδότησης του ομίλου της ΕΤΕπ στην Ελλάδα. Το 2019 συμφωνήθηκε ένα συνολικό ποσό χρηματοδότησης ύψους 2,06 δισ. ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει το 1,09% του ΑΕΠ της χώρας.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ