Μητσοτάκης: Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν

236

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και η εξάπλωση του κορονοϊού αποτέλεσαν τα κεντρικά σημεία της συνέντευξης Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, στο Βερολίνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ σημαντική συμμετοχή σε αυτό το φόρουμ, σε δύσκολους καιρούς». Και σημείωσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι το ενδιαφέρον σας για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ισχυρότερο από τον φόβο σας για τον κορονοϊό. Δίπλα στα μέτωπο της οικονομίας αντιμετωπίζουμε και δύο προσκλήσεις: Την Τουρκία, που παραβιάζει με ωμό τρόπο τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και τον κορονοϊό».

«Μεταφέροντας την εικόνα από την πατρίδα μου, θέλω να είμαι ρεαλιστής. Πράγματι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τροχιά ανάπτυξης», τόνισε και στάθηκε στο γεγονός ότι την χώρα «τα νέα προβλήματα την οδηγούν να επιταχύνει και όχι να επιβραδύνει τις αλλαγές».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Η ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών αναδιατάσει τις προτεραιότητες και η υγειονομική κρίση κάνει πιο πολύπλοκο το έργο μας. Δείξαμε τις τελευταίες δέκα ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Θέλω να είμαι αισιόδοξος. Η Ευρώπη ξέρει να ξεπερνά εμπόδια, όπως και η χώρα μου. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν. Έχουμε τόσο τη βούληση όσο και την αποτελεσματικότητα να φυλάξουμε τα κοινά μας σύνορα».

«Τα λόγια της προέδρου της Κομισιόν, ότι η Ελλάδα αποτελεί την ασπίδα της Ευρώπης, αποτελεί την πυξίδα μας. Η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όταν χρειαστήκαμε αγαπητή Άνγκελα (Μέρκελ) τους φίλους μας αυτοί μας στήριξαν. Όχι μόνο υλικά, αλλά και ηθικά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Ελπίζω να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης»

«Στο μεταναστευτικό εισερχόμαστε σε νέα φάση», επισήμανε από το Βερολίνο ο κ. Μητσοτάκης. Και συμπλήρωσε: «Ο πρόεδρος Ερντογάν θα βρεθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θεωρώ θετική αυτή την εξέλιξη. Ελπίζω να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης. Αν ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη, τότε να προβεί σε κινήσεις».

Αυτές κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό, είναι: «Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα. Να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως π.χ. κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών και στα τουρκικά σύνορα. Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα. Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασδης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη. «Καλώ τις χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή την έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης», υπογράμμισε.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here