Μητσοτάκης για προσφυγικό: Κάποιες, λίγες, ΜΚΟ φαίνεται να εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα

200

Το μήνυμα πως η κυβέρνηση αυτή εφαρμόζει μία διαφορετική σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ πολιτική στο προσφυγικό, συνδυάζοντας τον ανθρωπισμό με την εθνική ασφάλεια όπως είπε, θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Λιμενικού Σώματος, ενώ έκανε λόγο για ορισμένες, λίγες, ΜΚΟ, που εξυπηρετούν «άλλα συμφέροντα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι σήμερα οι λιμενικοί καλούνται σε μία σημαντική αποστολή, να σώζουν ζωές προσφύγων αλλά και να προστατεύουν ταυτόχρονα τα θαλάσσια σύνορά της χώρας μας διασώζοντας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. «Σε αυτή την αποστολή οι λιμενικοί μας απαντούν με τη δράση τους σε όσους -ευτυχώς ήταν λίγοι- κατά καιρούς τους στοχοποίησαν» είπε ο πρωθυπουργός.

Επικαλέστηκε ότι το 2019 η μεταναστευτική καταιγίδα διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2018, επιμένοντας στην προέλευση όσων αναζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα καθώς επανέλαβε ότι μόνο το 22% προέρχεται από τη Συρία, ενώ το 40% αφορά Αφγανούς.

«Όμως σε αυτούς τους επτά μήνες η πολιτική της κυβέρνησης έχει αλλάξει» τόνισε, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα αυστηρότερο νομικό πλαίσιο, το προσωπικό και τα μέσα έχουν ενισχυθεί και η διπλωματική δραστηριότητα της χώρας ενεργοποιήθηκε όχι μόνο προς την Ευρώπη αλλά και προς την Τουρκία.

Ανέφερε ότι από τον Αύγουστο έχουν τριπλασιαστεί τα αιτήματα προς την τουρκική ακτοφυλακή να ελέγξει ροές στην περιοχή ευθύνης της και έχει αναγκαστεί να ανταποκριθεί θετικά σε πολύ περισσότερα από αυτά τα αιτήματα και πρόσθεσε: «Παρά τις διαφορές μας σε άλλα ζητήματα, προσδοκώ στη συνεργασία των γειτόνων μας στην αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος και στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ευρωπαϊκής ένωσης Τουρκίας κάθε πλευρά οφείλει να κάνει τη δουλειά της».

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι προφανώς το πρόβλημα αυτό είναι στην αρχή της αντιμετώπισης του όμως δήλωσε ότι «η αποτελεσματική στροφή έγινε και βαδίζουμε σε ένα καινούργιο δρόμο που, παρά τα πρόσθετα εμπόδια, φέρνει ήδη αποτελέσματα».

Συνέχισε λέγοντας ότι: «Το κράτος δικαίου και ο ανθρωπισμός συμβαδίζουν με την εθνική μας ασφάλεια. Με αυτήν δεν θα παίξει κανείς. Τα θαλάσσια σύνορά μας φυλάσσονται. Τα νησιά θα αποσυμφορηθούν σε πρώτη φάση από εκείνους στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί καθεστώς προστασίας και οι παράνομοι, όσοι εισέρχονται στη χώρα γνωρίζοντας ότι δεν θα τύχουν καθεστώτος προστασίας από την ελληνική νομοθεσία, θα γυρίζουν γρήγορα στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσης».

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται ενεργά με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην κατεύθυνση υποστήριξης των επιστροφών στις χώρες προέλευσης, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαία η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στην κατανομή των βαρών.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης αναφερόμενος στην ψήφιση της σχετικής τροπολογίας χθες ότι: «Θα μπει επιτέλους τάξη στις δραστηριότητες των μη κυβερνητικών οργανώσεων, ώστε να ξεχωρίζουν αυτές, οι πολλές, που πράγματι επιτελούν το σκοπό τους, από εκείνες τις λίγες που φαίνεται να εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα» και είπε ότι: «Οι πιο πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις επιτελούν ένα σπουδαίο έργο, είναι αρωγοί στην αντιμετώπιση του προβλήματος, όμως ξέρουμε ότι υπάρχουν κάποιες που δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τους» .

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here