Μητροπολίτης Λαρίσης: Δεν μπορεί να περιδιαβαίνει με μεγάφωνα η Πρωτοψάλτη και να απαγορεύεται αυτό στις εκκλησίες

1174

Καζάνι που βράζει η εκκλησία. Το ποτήρι ξεχύλισε μετά την «συναυλία» της Πρωτοψάλτη στους δρόμους της Αθήνας. Βαριές κουβέντες από Μητροπολίτες.

Ένα βήμα πριν από το ρήγμα και την οριστική απόκλιση από τις αποφάσεις της Ιεράς Σύνοδο είναι αρκετοί Μητροπολίτες. Η εκκλησία κυριολεκτικά βράζει και το ποτήρι, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, ξεχύλισε με την συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη που έγινε στους δρόμους της Αθήνας το Σάββατο και με βαριές εκφράσεις λένε ότι κανείς δεν θα ταπεινώσει την εκκλησία. Όποιος το τόλμησε «του κόπηκαν τα χέρια» συμπλήρωναν, ενώ τόνιζαν ότι «ο καισαροπαπισμός, η επιβολή του κράτους απέναντι στην Εκκλησία, δεν θα περάσει».

Η πίεση πλέον στον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο και στο Μαξίμου είναι μεγάλη, ενώ χαρακτηριστική του κλίματος είναι η αποστροφή του Μητροπολίτη Ιερισσού ο οποίος είπε: «Θα μου πάρουν το ωμόφορο από τη Χαλκιδική;» αναρωτήθηκε, για να απαντήσει περιπαικτικά «Τι μου λες;».

Όλα αυτά έγιναν πριν από λίγες ώρες και μόλις μια μέρα μετά την συναυλία της Πρωτοψάλτη, με τους Μητροπολίτες να σχολιάζουν την άφιξή της στο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό να βγαίνει να την χειροκροτήσει, την ώρα μάλιστα που οι πληροφορίες τονίζουν ότι οι εκκλησίες ενδεχομένως ανοίξουν τέλη Μαΐου ή και αρχές Ιουνίου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και το orthodoxia.info, σήμερα σε αρκετές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος αρκετοί ναοί ως απάντηση ενεργοποίησαν τα εξωτερικά τους ηχεία και επέτρεψαν σε πιστούς που προσήλθαν να προσευχηθούν ενώ οι μητροπολίτες ο ένας μετά τον άλλο διαμηνύουν πως αλλάζουν γραμμή πλεύσης.

Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων

«Όταν Λοιπόν οι επιτάφιοι δεν βγήκαν, όταν οι λιτανείες των ιερών εικόνων ακόμα και με μεμονωμένους με ιερείς δεν βγαίνουν και γίνονται αυτά μέσα στην Αθήνα τότε εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το ίδιο. Άρα λοιπόν και τις πόρτες ανοίξαμε και τα μικρόφωνα ανοίξαμε και τις καμπάνες χτυπάμε και είμαστε εδώ για να απολογηθούμε σε όποιον έχει το παράπονο του» είπε σήμερα ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος ένας εκ των πλέον μετριοπαθών που ξεκαθάρισε δημόσια τη στάση του, ακυρώνοντας στην πράξη μέρος των κυβερνητικών αποφάσεων.

Μητροπολίτης Λαρίσης

Ένας επίσης μετριοπαθής μητροπολίτης, ο Λαρίσης Ιερώνυμος, αν και δεν προχώρησε σε μονομερείς ενέργειες δεν έκρυψε τη δυσφορία του. «Δεν μπορεί μία αγαπημένη κατά τα άλλα τραγουδίστρια, να περιδιαβαίνει με μεγάφωνα την Αθήνα και να ανεβαίνει πάνω σε πλατφόρμα έξω από το Μαξίμου και να συγκεντρώνει πλήθος γύρω από τον πρωθυπουργό, για να εμψυχώσει τους Έλληνες και να απαγορεύεται αυτό από τις ενορίες, να βάλουν μεγάφωνα για να ακούν οι πιστοί στη συνοικία το θείο λόγο, από τους ιερείς και τους ψαλτάδες τους. Η εκκλησία στις μέρες του εγκλεισμού δεν εμψύχωνε τους πολίτες;» αναρωτήθηκε ζητώντας άμεση άρση μέρους των μέτρων στις εκκλησίες.

Μητροπολίτης Ιερισσού

Στην άλλη άκρη της χώρας, στην Χαλκιδική, ο εκεί μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος, επίσης σπάνιος στις τοποθετήσεις ήταν ακόμη πιο σκληρός. «Αν έχουν σκοπό να ταπεινώσουν την Εκκλησία και να ισχύσει στην Εκκλησία, στην Ελλάδα, ο καισαροπαπισμός η επιβολή του κράτους απέναντι στην Εκκλησία, δεν θα περάσει» είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας παλιά φράση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου πως «Όποιοι άπλωσαν χέρι στην Εκκλησία τους κόπηκε…».

«Εάν έχουν σκοπό να περιφρουρήσουν τη χώρα από τον κορονοϊο μπράβο τους. Εγώ πρώτος θα βγω να τους στηρίξω. Αν όμως έχουν άλλο σκοπό και γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια έναν Αρχιεπίσκοπο, μια Σύνοδο ολόκληρη κι εμάς τους δεσποτάδες και τους παπάδες… φίδι που τους έφαγε. Το χέρι που άπλωσε στην Εκκλησία κόπηκε» τόνισε.

Ενδεικτικό της συγκρουσιακής λογικής που επικρατεί πλέον ήταν και η δήλωση του ίδιου μητροπολίτη πως δεν φοβάται τις συνέπειες… «Θα μου πάρουν το ωμόφορο από τη Χαλκιδική;» αναρωτήθηκε, για να απαντήσει περιπαικτικά «Τι μου λες;».

Μητροπολίτης Κερκύρας

Κι αν οι μετριοπαθείς της Ιεραρχίας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, οι γνωστοί για τις αντίθετες απόψεις τους, έχουν προχωρήσει ήδη ένα βήμα παραπέρα. Όπως ο μητροπολίτης Κερκύρας που όταν ρωτήθηκε από τον Δημήτρη Ριζούλη της εφημερίδας «Δημοκρατία» για το αν τα πρόσωπα στο εσωτερικό της Εκκλησίας «αποτελούν πρόβλημα» είπε με νόημα πως «Για την Εκκλησία ισχύει η ισοβιότητα. Είναι όμως βέβαιο ότι ουδείς μας μπορεί να σταθεί στην συνείδηση του πιστού λαού όταν δεν τον υπερασπίζεται, όταν δεν αναγνωρίζει τα δίκαιά του, όταν δεν βοηθά ώστε η πίστη του λαού να παραμένει ισχυρή».

Πηγή: ieidiseis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ