Μικρή μείωση εσόδων τον Μάρτιο, αγωνία για τον κρίσιμο Απρίλιο

381

Με τις απώλειες στον ΦΠΑ να ανέρχονται σε 283 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο (314 εκατ. στο τρίμηνο) και τις δαπάνες να βγαίνουν εκτός στόχου μόλις κατά 50 εκατ. ευρώ, έκλεισε ο προϋπολογισμός του πρώτου τριμήνου, καταγράφοντας επί της ουσίας οριακές ζημίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 494 εκατ., έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 426 εκατ. και πρωτογενούς πλεονάσματος 1.443 εκατ. για την ίδια περίοδο το 2019.

Το στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι η εξέλιξη του προϋπολογισμού τον τρέχοντα μήνα, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους του έτους καθώς καταβάλλεται ο ΦΠΑ τόσο από όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία (πληρώνουν τον ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου) όσο και από τις μεγάλες επιχειρήσεις που καταβάλλουν τον ΦΠΑ μηνιαίως. Ταυτόχρονα, θα φανεί εάν οι υπόχρεοι θα κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων που προβλέπουν μείωση 25% των φορολογικών υποχρεώσεων στην περίπτωση καταβολής τους μέχρι 30 Απριλίου και μείωση 25% του ΦΠΑ, ποσό το οποίο θα συμψηφιστεί με μελλοντικούς φόρους. Εφόσον οι φορολογούμενοι κάνουν χρήση των ανωτέρω μέτρων ενδεχομένως να περιορισθούν οι απώλειες στον προϋπολογισμό τον Απρίλιο.

Με στόχο τη στήριξη του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στη θεσμοθέτηση ικανοποιητικών εκπτώσεων, που μπορούν να ελαφρύνουν σημαντικά τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους μέχρι τα τέλη Αυγούστου χωρίς πάντως να έχουν τις ανωτέρω εκπτώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 12,161 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 91 εκατ. ευρώ ή 0,7% έναντι του στόχου.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο εισπράχθηκαν 528 εκατ. από την Τράπεζα της Ελλάδας, που είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθούν τον Απρίλιο 2020. Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα:

α) ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών κατά 65 εκατ. ή 13,4%.

β) ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 248 εκατ. ή 6,8%.

γ) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 74 εκατ. ή 7,0%.

δ) Φόροι ταξινόμησης οχημάτων κατά 12 εκατ. ή 17,4%.

ε) Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας κατά 34 εκατ. ή 8,3%.

στ) Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από φυσικά πρόσωπα (Φ.Π.) κατά 131 εκατ. ευρώ ή 5,6%.

ζ) Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών κατά 44 εκατ. ευρώ ή 27,8%.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020 παρουσιάζονται αυξημένες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 172 εκατ., κυρίως λόγω των δαπανών στο σκέλος του ΠΔΕ, το οποίο παρουσίασε αυξημένη δαπάνη κατά 264 εκατ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Μαρτίου 2020 ανήλθαν στα 4,262 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 50 εκατ. έναντι του στόχου.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ