Μηδενική ανάπτυξη προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2020

308

Μηδενική ανάπτυξη προβλέπει πλέον το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2020, έναντι  προηγούμενης εκτίμησής της για 2,4%, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι ο κορωνοϊός θα πλήξει και τον προϋπολογισμό, κατεβάζοντας το πρωτογενές αποτέλεσμα «αρκετές ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κάτω από τον αρχικό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, αν και αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια».

Στην έκθεση του διοικητή της τράπεζας, Γιάννη Στουρνάρα, που παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, οι οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊου πρωταγωνιστούν. Ο κ. Στουρνάρας έδωσε μια προοπτική ελπίδας τιτλοφορώντας την εισήγησή του «Από την κρίση στην πανδημία και στην ανάπτυξη».

Οπως είπε, «ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί σημαντικά το 2020, δεδομένων των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Οι επιπτώσεις αυτές προς το παρόν δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν με ακρίβεια , δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία και η πανδημία είναι σε εξέλιξη.». Στη φάση αυτή, εξήγησε, το βασικό σενάριο προβλέπει μηδενική ανάπτυξη, με δεδομένο ότι θα υπάρξει «σημαντική αρνητική επίπτωση στην οικονομία τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020, η οποία θα αντισταθμιστεί μερικώς τα δύο τελευταία τρίμηνα». Στο σενάριο λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αντισταθμιστικά μέτρα που  έχουν ήδη ληφθεί.

Σημειώνεται ότι μέχρι πριν 15 μέρες  περίπου οι υπηρεσίες της Τράπεζας εκτιμούσαν, σύμφωνα με πληροφορίες ότι ο ρυθμός θα υποχωρούσε, στο δυσμενές σενάριο στο επίπεδο του 2%. Είναι προφανές ότι έκτοτε, η εικόνα έχει αλλάξει ριζικά. Άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε προχθές μηδενική ανάπτυξη για το 2020.

Η Τράπεζα εκτιμά ότι η επιβράδυνση θα προέλθει κυρίως από διαταραχές της ζήτησης, το πλήγμα στις μεταφορές, τον τουρισμό, το εμπόριο , την εστίαση και την ψυχαγωγία.  Από την πλευρά της προσφοράς επισημαίνεται η διατάραξη στις αλυσίδες εφοδιασμού και το κλείσιμο των επιχειρήσεων για να περιοριστεί η πανδημία. Υπάρχει , τέλος και η πλευρά του διεθνούς  χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όπως επισημαίνεται , αυξάνεται το κόστος χρηματοδότησης για τράπεζες, νοικοκυριά και ελληνικό δημόσιο. «Ήδη παρατηρείται πολύ σημαντική αύξηση των περιθωρίων (spreads) τις τελευταίες μέρες, ιδιαιτέρως στην περίπτωση της Ελλάδας, στις αγορές ομολόγων, οι οποίες ούτως η άλλως παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα».

Σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά , η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα αρκετές ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον αρχικό στόχο του 3,5% οφείλεται , σύμφωνα με την έκθεση του διοικητή, στην αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση της νόσου, τη στήριξη των επιχειρήσεων και την διαφύλαξη της απασχόλησης , αλλά και στις αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα, λόγω επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη δημοσιονομική πολιτική σήμερα , που μεταβάλλει ριζικά όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, «είναι να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται, ώστε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των δαπανών για την αντιμετώπιση της νόσου του κορωνοϊου και να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιδράσεις στην πραγματική οικονομία, με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επίπτωση στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους».

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here