Μια φορά και έναν καιρό: Το παζάρι της Λάρισας (βίντεο-φώτο)

1126
Η Ζωοπανήγυρη. Μεταπολεμική φωτογραφία του Τάκη Τλούπα. Στο βάθος οι πρώτες εξέδρες του γηπέδου Αλκαζαρ.

Γράφει η Στέλλα Καρατζόγλου

Το Παζάρι της Λάρισας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των Λαρισαίων αλλά και των κατοίκων των κοντινών περιοχών, που κάθε Σεπτέμβριο αδημονούν για την έναρξή του. Το Παζάρι είναι η μυρωδιά της καραμέλας του Χαλβά Φαρσάλων, το λούνα Παρκ, η βουή του πολύχρωμου πλήθους, είναι ο αποχαιρετισμός του καλοκαιριού και η προετοιμασία για τον χειμώνα που έρχεται. Φέτος, λόγω της πανδημίας, το Παζάρι της Λάρισας δεν θα ανάψει τα πολύχρωμα φώτα του κάνοντας μας να ανυπομονούμε για το 2021 που, Θεού θέλοντος και  κορονοϊού επιτρέποντος, θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του.

Οι ρίζες του πολύ βαθιές, απλώνονται πίσω στην ιστορία της Λάρισας. Η ιστορική εμποροπανήγυρη και ζωοπανήγυρη της πόλης ήταν ένα σημαντικό εμπορικό γεγονός για πολλούς αιώνες στην Κεντρική Ελλάδα, κυρίως στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Σκέπη του εθίμου είναι το Μπεζεστένι της πλατείας του Φρουρίου, το σημαντικότερο οθωμανικό κτήριο που σώζεται στη Λάρισα.

Γεωργοκτηνοτροφική έκθεση Λαρίσης κατά την διάρκεια της εμποροπανήγυρης. Φωτογραφία των Πάλλη – Κοτζιά. Περίπου 1906. Το εσωτερικό της έκθεσης.

Αντικείμενο των αγοραπωλησιών ήταν υφάσματα, ζώα, μέταλλα που μεταφέρονταν με μουλάρια, καμήλες και άλογα. Επιπλέον, πωλούνταν πολύτιμα αντικείμενα (χρυσός, ασήμι, πολύτιμες πέτρες, κοσμήματα), φυλάσσονταν κληρονομιές πολιτών, πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία αλλά και έγγραφα και μετά από έλεγχο ποιότητας των εμπορευμάτων καθορίζονταν και οι ισοτιμίες των νομισμάτων.

Παιδική φωτογραφία σε αεροπλανάκι. Εμποροπανήγυρη του 1972.

Μετά από την απελευθέρωση της Λάρισας ωστόσο, το Μπεζεστένι εγκαταλείπεται ως χώρος της μεγάλης εμποροπανήγυρης και ζωοπανήγυρης. Στα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Λάρισας, το Παζάρι σταμάτησε την λειτουργία του για 6 χρόνια, καθώς  το 1882 μια μεγάλη φωτιά καταστρέφει τα πάντα. Το 1888 μεταφέρεται στο άλσος του Αλκαζάρ και συγκεκριμένα στην αριστερή όχθη του Πηνειού, όπου και λειτούργησε για έναν αιώνα. Έπειτα στεγάζεται στη σκεπαστή αγορά της Νεάπολης.

Αγώνες Λαρίσης. Στην εξέδρα των επισήμων ο διάδοχος Κωνσταντίνος και η Σοφία. Επιστολικό δελτιάριο του Στεφ. Στουρνάρα ταχυδρομημένο τον Σεπτέμβριο του 1905. Στην ένθετη φωτογραφία άποψη της Λάρισας του 1984 του Δημ. Μιχαηλίδη, φωτογράφου από την Αδριανούπολη.

Ένα  βίντεο από το Παζάρι του 1984,  στο άλσος του Αλκαζάρ, είναι ικανό να ξυπνήσει μνήμες στους παλιούς και να μεταφέρει εικόνες στους νέους, μιας και αυτή η παράδοση πρέπει να μείνει ζωντανή και να συνεχίσει να εξελίσσεται κρατώντας πάντα την αγνή ομορφιά της. Άλλωστε, το Παζάρι της Λάρισας είναι μνήμες και ιστορία που γράφεται μέχρι και σήμερα, παρά την μικρή φετινή διακοπή.

Δείτε το νοσταλγικό βίντεο:

Φωτογραφικό υλικό : pazarilarissa.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here