Μια έκδοση με παλαιούς χάρτες, πολύτιμο τεκμήριο για την Ιστορία της Κύπρου

302

Οταν χάνεις το χώμα της πατρίδας σου, τότε αυτό που την εκπροσωπεί παίρνει μέσα σου διάφορες μορφές. Στην περίπτωση της Σύλβιας Ιωάννου (φωτ.), η οποία έζησε τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, ο πατριωτισμός της έγινε πάθος για το συλλέγειν χαρτών και εκδόσεων για το νησί. Καθοριστικός λόγος σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η καταστροφή που συνετελέσθη τότε στη βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μαραγκού, στην Αμμόχωστο, με μια μοναδική συλλογή βιβλίων της οποίας η τύχη ακόμα αγνοείται. Η αγάπη της Σύλβιας Ιωάννου για τη γνώση τη συνώθησε να περισώσει ό,τι μπορούσε από τα ιστορικά τεκμήρια της πολυκύμαντης Ιστορίας της Κύπρου και κατ’ επέκτασιν της Ανατολικής Μεσογείου. Με τον τρόπο αυτόν προσπάθησε να επουλώσει τη νοσταλγία για τη ρίζα της οικογένειάς της αλλά και το σπίτι της, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, καθώς βρισκόταν στην ουδέτερη ζώνη. 

Εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια δεν έχει σταματήσει τη συνεπή συλλεκτική δραστηριότητα, έχοντας συγκροτήσει ένα θαυμαστό corpus, το οποίο δεν ήθελε να κρατήσει για τον εαυτό της. Ετσι, το 2009 δημιούργησε ένα ίδρυμα που φέρει το όνομά της, με στόχο να αποκαταστήσει την ιστορική κληρονομιά του νησιού, να κάνει προσβάσιμο τον πλούτο της συλλογής σε κάθε ενδιαφερόμενο, να αποτελέσει κόμβο ερευνητικών ακαδημαϊκών προγραμμάτων αλλά και να παρέχει υποτροφίες σε φοιτητές που σπουδάζουν αυτά τα γνωστικά αντικείμενα και τη σχέση τους με το νησί. Στα πρόσφατα πεπραγμένα του ιδρύματος περιλαμβάνεται η κυκλοφορία του δεύτερου τόμου ενός σπουδαίου τρίτομου έργου, όπου καταγράφονται όλοι οι έντυποι χάρτες της Κύπρου σε εύρος 400 ετών, από το 1485 έως το 1885. Πέρα από την ομορφιά τους, οι χάρτες συμπυκνώνουν μεγάλο όγκο πληροφοριών για έναν τόπο και αποκωδικοποιούν πολλά: από συσχετισμούς δυνάμεων έως την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση. Ως εκ τούτου, το μεγάλο αυτό εκδοτικό εγχείρημα έχει ποικίλες στοχεύσεις. 

Ο δεύτερος τόμος του «Cyprus: The book of maps» είναι αφιερωμένος στον 17ο αιώνα. Για κάθε έντυπο χάρτη παρουσιάζονται η εικόνα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και δίνονται πληροφορίες για την εμφάνισή του σε ποικίλες εκδόσεις, με αναφορά σε συγκεκριμένα αποθετήρια που φιλοξενούν σήμερα αντίτυπά του. Παρέχονται, επίσης, στοιχεία για το πλαίσιο και τους συντελεστές της παραγωγής του και επισημαίνονται συσχετισμοί με συγγενείς χάρτες. Επιπλέον, χάρη σε λεπτομερείς συγκριτικούς πίνακες, διευκολύνεται η ταύτιση λυτών χαρτών της Κύπρου, αποκομμένων από διάφορες εκδόσεις, οι οποίοι σήμερα σώζονται σε ιδιωτικές ή δημόσιες συλλογές. Το σύγγραμμα εκδίδεται προοδευτικά, καθώς ολοκληρώνεται. Ο πρώτος τόμος (15ος-16ος αι.) κυκλοφόρησε στα τέλη του 2016, ενώ ήδη ετοιμάζεται ο τρίτος (18ος αι.-1885).
 
[email protected]

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ