Μέτρα στήριξης για 320.000 επιχειρήσεις

363

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες αφορούν για την ώρα αναστολή διαφόρων υποχρεώσεων που έπρεπε κανονικά να πληρωθούν εντός του Μαρτίου.

Πακέτο μέτρων για περίπου 320.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται περίπου 800.000 εργαζόμενοι ανακοίνωσαν χθες το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Αδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης. Από αυτές σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα οι 220.000 πρόκειται για επιχειρήσεις των οποίων έχει ανασταλεί πλήρως ή μερικώς η λειτουργία και σε αυτές απασχολούνται 600.000 εργαζόμενοι, ενώ οι υπόλοιπες πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες ναι μεν δεν έχουν κλείσει με κυβερνητική εντολή, αλλά η λειτουργία τους επηρεάζεται δραματικά από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Τα μέτρα δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας, αλλά συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, οι οποίες θα οριστούν βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) από το υπουργείο Οικονομικών. Κριτήρια για την επιλογή των ΚΑΔ είναι οι αποφάσεις για τις κατηγορίες των επιχειρήσεων των οποίων έχει ανασταλεί υποχρεωτικά η λειτουργία, ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις θα ληφθούν υπόψη τα ημερήσια στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, χθες, αφορούν για την ώρα αναστολή διαφόρων υποχρεώσεων που έπρεπε κανονικά να πληρωθούν εντός του Μαρτίου, με τον κ. Σταϊκούρα, πάντως, να δηλώνει ότι θα δοθεί παράταση, εάν αυτό απαιτηθεί.

Οι δύο ρήτρες

Για την υπαγωγή των επιχειρήσεων στα μέτρα τέθηκαν δύο σημαντικές ρήτρες:

α) όσες των οποίων η λειτουργία δεν έχει ανασταλεί, είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και

β) σε όσες η λειτουργία έχει ανασταλεί υποχρεωτικά, απαγορεύεται να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων. Εάν αυτό συμβεί, η απόλυση θα θεωρείται άκυρη. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, για να διασφαλιστεί το παραπάνω θα γίνει διασταύρωση των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» που είχαν καταχωρίσει οι εργοδότες την 1η Μαρτίου με αυτά που θα καταχωρίσουν την 1η Απριλίου. Πάντως, στην περίπτωση για παράδειγμα που μια επιχείρηση, π.χ. ένα κατάστημα πώλησης ειδών ένδυσης, προχώρησε σε απολύσεις τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου και από χθες έχει ανασταλεί υποχρεωτικά η λειτουργία του, δικαιούται να ενταχθεί στα νέα μέτρα στήριξης.

Το πακέτο μέτρων για τις επιχειρήσεις περιλαμβάνει τα εξής:

• αναστολή για τέσσερις μήνες, δηλαδή έως τις 31 Ιουλίου, χωρίς επιβολή τόκων και προσαυξήσεων, των παρακάτω φορολογικών υποχρεώσεων οι οποίες αφορούν οφειλές μηνός Μαρτίου: α) καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ, πληρωτέες τον Μάρτιο, β) καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΥΟ ή τα ελεγκτικά κέντρα και γ) καταβολή των δόσεων στο πλαίσιο ρυθμίσεων για τμηματική καταβολή βεβαιωμένων οφειλών.

• Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για τρεις μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, σε μισθωτούς επιχειρήσεων.

• Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις μήνες.

• Καταβολή του 60% του μισθώματος επαγγελματικού ακινήτου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο από τις επιχειρήσεις εκείνες που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους.

• Αμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου με επιστροφή των ποσών όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ. Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις, αλλά και τους πολίτες. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα ήδη από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 13 Μαρτίου έχουν επιστραφεί 218 εκατ. ευρώ.

• Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλείας με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας. Χθες το απόγευμα, μάλιστα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεργασίας και όπου αυτό δεν είναι δυνατό να λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής.

• Θέσπιση μέτρων για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών ιατρού εργασίας.

• Επίσπευση της προγραμματισμένης ψηφιοποίησης βασικών λειτουργιών του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ για τη διευκόλυνση επιχειρήσεων και πολιτών.

Τέλος, αν και δεν ανακοινώθηκε κάποιο μέτρο σχετικά με τις μεταχρονολογημένες επιταγές, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι εξετάζεται. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων κ. Κ. Μίχαλος είχε ζητήσει, μεταξύ άλλων, την αναστολή σφραγίσματος των επιταγών για δύο μήνες, αντί για 8 ημέρες που ισχύει σήμερα.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ