ΜέΡΑ25: Πραγματικό πανεπιστημιακό άσυλο από όλες τις μορφές βίας, αυταρχισμού και αυθαιρεσίας

251

«Πραγματικό Πανεπιστημιακό Άσυλο από όλες τις μορφές βίας, αυταρχισμού και αυθαιρεσίας, ειδική, καλά εξοπλισμένη, Πανεπιστημιακή Υπηρεσία Περιφρούρησης του Ασύλου που θα λογοδοτεί στις πρυτανικές αρχές και στους φοιτητικούς συλλόγους» και επίσης, «ριζικές αλλαγές στο Πανεπιστήμιο που να αποτρέπουν τόσο τις φανερές όσο και τις κρυφές παραβιάσεις της ακαδημαϊκής ελευθερίας – απ’ όπου και να έρχονται», «απαιτούν» με κοινή δήλωσή τους οι πανεπιστημιακοί του ΜέΡΑ25 με επικεφαλής τον γραμματέα Γιάννη Βαρουφάκη.

Στην κοινή δήλωση τονίζεται ότι το πανεπιστήμιο, για να επιτελεί το έργο του, επιβάλλεται να είναι μια όαση στην οποία αναπτύσσονται απρόσκοπτα η διαφορετική άποψη, η επικίνδυνη γνώση και η ελευθερία σκέψης και έκφρασης. Η βία, ο αυταρχισμός και η αυθαιρεσία, προστίθεται στη δήλωση, ακυρώνουν την ουσία του πανεπιστήμιου.

Ως πανεπιστημιακοί του ΜέΡΑ25 επισημαίνουν ότι «γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλαπλοί τρόποι να εκφράζονται η βία, ο αυταρχισμός και η αυθαιρεσία. Έχουμε βιώσει ανεπίτρεπτες, συχνά βίαιες, παραβιάσεις βασικών αρχών της ακαδημαϊκής ελευθερίας από επίορκους συναδέλφους, από φοιτητικές παρατάξεις, από εξω-πανεπιστημιακούς εισβολείς. Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα στηρίξουμε την ασυλία τους». Ταυτόχρονα δηλώνουν ότι «δεν θα ανεχθούμε να γίνουν αυτά τα φαινόμενα δικαιολογία για: 1. Τα ΜΑΤ στις σχολές. 2. Προληπτικά λουκέτα. 3. Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. 4. Την ανάθεση της προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας στο (κατ’ ευφημισμόν) Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο η κυβέρνηση έχει αναθέσει την αντιμετώπιση των αντι-συστημικών φοιτητών, των προσφύγων και, γενικότερα, των “άλλων” ως εχθρούς του κράτους».

Τη δήλωση υπογράφουν:

Γιάννης Βαρουφάκης, καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ

Σίσσυ Βελισσαρίου, καθηγήτρια, Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Γιάννης Λεβεντίδης, καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ

Γεράσιμος Λυμπεράτος, καθηγητής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ

Γιάννης Μαραγκός, καθηγητής, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Ελένη Μανωλακάκη, επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here