Μεγαλύτερο «αγκάθι» της ελληνικής οικονομίας, τα κόκκινα δάνεια

380

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος χαρακτήρισε τα κόκκινα δάνεια το «μαλακό υπογάστριο» της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι πρέπει να επιστρατευθούν όλα τα εργαλεία ώστε αυτά να μειωθούν.

Την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα κόκκινα δάνεια διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος, σε ομιλία του χθες σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ και του ιδρύματος Konrad Adenauer Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς τα το «μαλακό υπογάστριο» της ελληνικής οικονομίας και τονίζοντας ότι πρέπει να επιστρατευθούν όλα τα εργαλεία για να μειωθούν.

Ωστόσο, η ενεργοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» εξακολουθεί να εξαρτάται από την επίλυση της εκκρεμότητας σχετικά με την παροχή ή μη πρόσθετων εγγυήσεων από το ελληνικό Δημόσιο για να χαρακτηρισθούν μηδενικού ρίσκου οι τίτλοι που θα εκδοθούν. Ο ίδιος ο κ. Ντε Γκίντος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, χθες, αναγνώρισε ότι επί του παρόντος υπάρχουν κάποια «νομικά εμπόδια» και τόνισε ότι είναι κρίσιμο να αρθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) συνεχίζει να πιέζει για εγγυήσεις, ενώ το ελληνικό Δημόσιο αρνείται τη διάθεση γι’ αυτό τον σκοπό μετρητών από το μαξιλάρι ασφαλείας ή ομολόγων. Σύμφωνα με μία πηγή του οικονομικού επιτελείου, το θέμα θα αντιμετωπιστεί σε επίπεδο τράπεζας, όταν θα αποταθεί η κάθε μία στον επόπτη για τη στάθμιση του κινδύνου του χαρτοφυλακίου της.

Στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ, ο κ. Ντε Γκίντος τόνισε ακόμη την ανάγκη να  αποκατασταθεί η κουλτούρα πληρωμών και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος, που επιδείνωσαν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως είπε, παραπέμποντας εμμέσως στο τέλος του σημερινού καθεστώτος προστασίας της α΄ κατοικίας και του ν. Κατσέλη.

Πρωτογενή πλεονάσματα

Μάλιστα, ο κ. Ντε Γκίντος στην τηλεοπτική του συνέντευξη συνέδεσε τη μείωση των κόκκινων δανείων ακόμη και με τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, λέγοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή τα επιχειρήματα που έχουν σημασία είναι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Ο ίδιος αναγνώρισε άλλωστε εμμέσως ότι οι προϋποθέσεις για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν βελτιωθεί, λέγοντας πως «τα επιτόκια έχουν πέσει σημαντικά, τα σπρεντ μειώνονται και οι οίκοι αξιολόγησης άρχισαν να βελτιώνουν τη βαθμολογία των ελληνικών ομολόγων». Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει ταχθεί υπέρ των χαμηλότερων πλεονασμάτων.

Εξάλλου, ο κ. Ντε Γκίντος επανέλαβε τη θέση της ΕΚΤ ότι εφόσον φτάσουν σε επενδυτική βαθμίδα τα ομόλογα, θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να γίνει γρήγορα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι τα κόκκινα δάνεια ανέρχονταν στο 42,1% στο τέλος 9μήνου του 2019 και ότι το σχέδιο «Ηρακλής» είναι σημαντικό βήμα για τη μείωσή τους, αλλά πρέπει να συμπληρωθεί και από άλλα, όπως αυτό που πρότεινε στο παρελθόν η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι κ. Ντε Γκίντος και Γ. Στουρνάρας, όπως και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που μίλησε στην ίδια εκδήλωση, τάχθηκαν υπέρ της μεγαλύτερης ενοποίησης της Ευρώπης στον δημοσιονομικό και στον τραπεζικό τομέα, εκφράζοντας ανησυχία γιατί η σχετική πρόοδος έχει ανακοπεί. Η νομισματική πολιτική πρέπει να υποστηριχθεί από τη δημοσιονομική, σημείωσαν, παίρνοντας ουσιαστικά θέση απέναντι από τη συντηρητική γραμμή χωρών, όπως η Γερμανία, που επιμένουν να βάζουν βέτο στην όποια ιδέα δημοσιονομικής χαλάρωσης.

«Στην επόμενη κρίση, αν δεν έχουμε ενοποίηση, θα είμαστε γυμνοί», είπε ο κ. Στουρνάρας, ενώ  ο κ. Ντε Γκίντος εξέφρασε την ελπίδα «να ληφθούν αποφάσεις πριν από την έλευση της επόμενης κρίσης».

«Θέλουμε δημοσιονομικό χώρο», είπε ξεκάθαρα ο κ. Σταϊκούρας, βάζοντας στη συζήτηση και το θέμα της μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Για τον ρυθμό ανάπτυξης, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι ήταν 2,2% το 2019 και θα ανέβει στο 2,5% φέτος και το 2021. 

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ