Μεγάλη ζήτηση για το νέο 10ετές ομόλογο λόγω ΕΚΤ και Κομισιόν

364

Το θετικό κλίμα που διατηρείται γύρω από τους ελληνικούς τίτλους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις κινήσεις της ΕΚΤ, στις προθέσεις της Κομισιόν για τη στήριξη της ανάκαμψης στην Ε.Ε., καθώς και στη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση.

Κατά 3 δισ. ευρώ αυξάνει τα ταμειακά του διαθέσιμα το ελληνικό Δημόσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία και για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης τα οποία εφαρμόζει το οικονομικό επιτελείο, μετά τη χθεσινή έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη σε ποσό άντλησης από το 2018 όταν είχαν αντληθεί επίσης 3 δισ. ευρώ από την έκδοση 7ετούς ομολόγου. 

Το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,568% (έναντι 1,70% περίπου του αρχικού) κοντά σε εκείνο της επανέκδοσης του 10ετούς τον περασμένο Οκτώβριο (1,5%) και αρκετά χαμηλότερα από το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους (1,91%), ενώ η ζήτηση σε αυτή τη δεύτερη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εν μέσω κορωνοϊού ήταν αρκετά ισχυρή για τα ελληνικά δεδομένα, με τις τελικές προσφορές να ξεπερνούν τα 15,75 δισ. ευρώ.

Σε μία ημέρα (και εβδομάδα) γεμάτη με νέες εκδόσεις χρέους από τις χώρες της Ευρωζώνης, οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν υψηλό ενδιαφέρον για το νέο ελληνικό ομόλογο, με το βιβλίο προσφορών να διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα από εκείνο του 15ετούς ομολόγου το οποίο εκδόθηκε τον Ιανουάριο και προ κρίσης, και είχε αγγίξει τα 18,8 δισ. ευρώ, που ήταν και το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί σε ελληνική έκδοση από το 2014. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως η ποιότητα της χθεσινής έκδοσης ήταν πολύ καλή, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών ήταν ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές. Μόνο το 14,5% της έκδοσης διανεμήθηκε σε hedge funds.

«Βροχή» εκδόσεων

Παρά το ράλι που έχουν καταγράψει τα ομόλογα της Ευρωζώνης από τα μέσα Μαρτίου περίπου, όταν και η ΕΚΤ ξεκίνησε να αγοράζει ομόλογα υπό το πρόγραμμα PEPP, οι επενδυτές συνεχίζουν το κυνήγι των αποδόσεων και δείχνουν σημαντικό ενδιαφέρον για τις εκδόσεις χρέους της περιοχής. Χθες, παράλληλα με την Ελλάδα βγήκαν στις αγορές η Ιρλανδία και η Ισπανία με τη ζήτηση να είναι πολλαπλάσια αυτής που είδαν οι ελληνικοί τίτλοι. Το ιρλανδικό 10ετές με τελικό επιτόκιο μόλις 0,25% συγκέντρωσε προσφορές 69 δισ. ευρώ, ενώ το ισπανικό 20ετές περίπου 78 δισ. ευρώ. Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε πως η σύγκριση με την Ιρλανδία και την Ισπανία δεν είναι τόσο εύκολη, καθώς και οι δύο χώρες έχουν «επενδυτική βαθμίδα» και σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας όπως η σημερινή, αυτός ο παράγοντας «μετράει» για τους επενδυτές.

Μετά και την έκδοση του 10ετούς, η Ελλάδα έχει αντλήσει συνολικά από τις αγορές φέτος 7,5 δισ. ευρώ (2 δισ. από το 7ετές και 2,5 δισ. από το 15ετές), και είναι η μόνη χώρα στην Ευρωζώνη η οποία δεν έχει αυξήσει το δανειακό της πρόγραμμα για το έτος, το οποίο είχε τοποθετηθεί έως τα 8 δισ. ευρώ, αν και ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να προχωρήσει και σε νέα έκδοση ή επανέκδοση αργότερα στο έτος. Το ταμειακό «μαξιλάρι», πριν από την έκδοση του 10ετούς, διαμορφωνόταν στα 33,5 δισ. ευρώ και έχει μειωθεί ελάχιστα από τα προ πανδημίας επίπεδα των 37,5 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στη στρατηγική που ακολουθεί ο ΟΔΔΗΧ, αναπληρώνοντας τα ταμειακά διαθέσιμα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης 24 δισ. ευρώ, με την αύξηση του μεγέθους των εκδόσεων εντόκων παράλληλα με τις εκδόσεις ομολόγων. Σημειώνεται πως σήμερα διενεργείται δημοπρασία εντόκων 52 εβδομάδων όπου αναμένεται να αντληθούν 1,6 δισ. ευρώ περαιτέρω. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι στα τέλη του 2020 τα ταμειακά διαθέσιμα να διαμορφωθούν στα 30 δισ. ευρώ.

Το θετικό κλίμα που διατηρείται γύρω από τους ελληνικούς τίτλους οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στις κινήσεις της ΕΚΤ, στις προθέσεις της Κομισιόν για τη στήριξη της ανάκαμψης στην Ε.Ε. καθώς και στη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση. «Οι αγορές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του συνεκτικού σχεδίου της κυβέρνησης, καθώς και την αξιοπιστία της, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών συνεπειών της», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. Σε σημείωμα προς τους πελάτες της η Goldman Sachs –η οποία μαζί με τις BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, HSBC και JP Morgan «έτρεξαν» την έκδοση– υπογράμμισε πως τα ελληνικά spreads έχουν μειωθεί σημαντικά από τα υψηλά του Μαρτίου και αυτό είναι το αποτέλεσμα του επιτυχούς περιορισμού της πανδημίας στη χώρα, των πρόσφατων ανακοινώσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης και της συμμετοχής της Ελλάδας στο PEPP.

Ισχυρή στήριξη

Μάλιστα, μετά και την αύξηση του μεγέθους του PEPP στο 1,35 τρισ. ευρώ, η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ, καλύπτοντας πλήρως την εκδοτική δραστηριότητα της χώρας τόσο φέτος όσο και την επόμενη χρονιά, ένα πλεονέκτημα που δεν έχει καμία άλλη χώρα στην περιοχή, και αποτελεί ένα πολύ ισχυρό σήμα για τους επενδυτές να συνεχίσουν να «κοιτούν» τα ελληνικά ομόλογα. Οπως σημειώνουν και πηγές της αγοράς, «είναι πολύ δύσκολο πλέον κάποιος να αποφασίσει να σορτάρει τα ελληνικά ομόλογα».

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ