Με υπολογιστές του «Αθήνα 2004» πατάσσεται η φοροδιαφυγή

417

Πολλές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα Windows XP, που πρωτοπαρουσιάστηκε από τη Microsoft το 2001 και η εταιρεία έπαψε να το υποστηρίζει τον Απρίλιο του 2014.

Με ηλεκτρονικούς υπολογιστές που χρονολογούνται στο 2004, το υπουργείο Οικονομικών, η ΑΔΑΕ και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) θέλουν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, να πετύχουν τον δημοσιονομικό έλεγχο του κράτους και να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες. Ακόμη και σήμερα, πολλές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βασίζονται στους υπολογιστές που παρέλαβαν από την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», το 2005. Οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν εγκατασταθεί στις ΔΟΥ είναι τεχνολογίας Dell και βασίζονται σε λογισμικό τουλάχιστον δύο γενιές πίσω.

Πρόκειται για το λειτουργικό σύστημα Windows XP, που πρωτοπαρουσιάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Microsoft το 2001 και η εταιρεία έπαψε να το υποστηρίζει τον Απρίλιο του 2014. Τον περασμένο μήνα, μάλιστα, η αμερικανική εταιρεία λογισμικού διέκοψε και την υποστήριξη της επόμενης γενιάς λειτουργικών συστημάτων που δημιούργησε –και άντεξε στον χρόνο–, τα Windows 7. H γενιά αυτή έδωσε τη σκυτάλη στα Windows 10 με μια ενδιάμεση στάση στα Windows 8, η οποία δεν κράτησε για πολύ.

Τώρα, η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ξεφορτωθεί αυτή τη γενιά Η/Υ, που με όρους εξέλιξης στον τομέα της πληροφορικής τοποθετούνται τουλάχιστον στον… Mεσαίωνα. Η ΓΓΠΣΔΔ, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προχωρούν στην καθολική αντικατάσταση των ηλεκτρονικών υπολογιστών των υπηρεσιών τους και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εντός των επόμενων τριών ετών θα αποκτήσουν 13.500 νέους Η/Υ. Οι νέοι υπολογιστές θα αντικαταστήσουν όλους τους σημερινούς, τόσο στις κεντρικές υπηρεσίες (υπουργείο, ΓΛΚ κ.λπ.) όσο και στις περιφερειακές υπηρεσίες τους (ΔΟΥ, τελωνεία κ.λπ.). Επίσης, έναν μεγάλο αριθμό Η/Υ και εξοπλισμού θα απορροφήσει η ίδια η ΓΓΠΣΔΔ. Περίπου 3.000 Η/Υ θα εγκατασταθούν σε αυτήν, ενώ οι υπόλοιποι 10.500 Η/Υ, στις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ και της ΑΑΔΕ.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη έχει προκηρυχθεί ηλεκτρονικός ανοικτός διαγωνισμός για τη σύναψη συμφωνίας-πλαισίου τριετούς διάρκειας, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού περίπου 13 εκατ. ευρώ (16,1 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών είναι η 4η Μαρτίου 2020. Η συμφωνία-πλαίσιο που θα επιτευχθεί έχει τριετή διάρκεια. Ωστόσο, οι πιεστικές ανάγκες των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών είναι τέτοιες, που μέσα σε έναν χρόνο θα έχει υλοποιηθεί το 70% της προγραμματικής συμφωνίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, εξοπλισμός αξίας 9,1 εκατ. ευρώ θα εγκατασταθεί τον πρώτο χρόνο, ενώ ο υπόλοιπος εξοπλισμός, αξίας 3,9 εκατ. ευρώ, θα εγκατασταθεί μέσα στα επόμενα δύο έτη.

Σύμφωνα με τον γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, με την προμήθεια αυτή θα επιτευχθεί μια σειρά από επιμέρους στόχους, πέραν του ότι οι υπάλληλοι θα αποκτήσουν Η/Υ ευθυγραμμισμένους με την εποχή που διανύουμε. Ετσι, οι Η/Υ θα είναι περισσότερο ασφαλείς από τους προγενέστερους, περισσότερο «πράσινοι» σε όρους ενεργειακής κατανάλωσης, θα προσφέρουν αναβαθμισμένες συνθήκες εργασίας κ.ο.κ. Επίσης, σημαντικό όφελος θα είναι η δραστική μείωση του κόστους συντήρησης παλαιωμένου εξοπλισμού και του χρόνου επίλυσης των λειτουργικών προβλημάτων τους. Οπως αναφέρει ο κ. Αναγνωστόπουλος, μέχρι σήμερα η υποστήριξη γινόταν εσωτερικά από τις υπηρεσίες της ΓΓΠΣΔΔ, καθώς πλέον τα συστατικά των Η/Υ θεωρούνται απαρχαιωμένα. Στην πράξη, οι τεχνικοί της ΓΓΠΣΔΔ «κανιβάλιζαν» άλλους Η/Υ προκειμένου να διασφαλίζουν τη λειτουργία άλλων.

Η ΓΓΠΣΔΔ έχει εκπονήσει τις προδιαγραφές, ενώ έχει τον ρόλο τεχνικού συμβούλου αλλά και του διαχειριστή των υποδομών μετά την εγκατάστασή τους. Παράλληλα, όπως σημειώνει ο ΓΓΠΣΔΔ, η εν λόγω προμήθεια θα συντελεστεί σε συνέργεια με τη σύναψη Κεντρικής Κυβερνητικής Συμφωνίας απόκτησης αδειών λογισμικού, η οποία δρομολογήθηκε πριν από λίγες ημέρες και προβλέπει τη χρήση σύγχρονων λειτουργικών συστημάτων, την υιοθέτηση τεχνολογιών κεντρικής διαχείρισης και εποπτείας περιφερειακού εξοπλισμού και την αντίστοιχη εκπαίδευση του προσωπικού.

«Είναι η πρώτη φορά που δημόσιοι φορείς υλοποιούν σε τέτοια κλίμακα και με τέτοιο σχεδιασμό ανάλογα έργα για την προμήθεια σύγχρονων σταθμών εργασίας και την πλήρη αδειοδότηση εμπορικού λογισμικού, σε αντικατάσταση παλαιωμένου εξοπλισμού», λέει ο κ. Αναγνωστόπουλος. Ο ίδιος εκτιμά ότι ο σχεδιασμός και η εποπτεία της εκτέλεσης της νέας συμφωνίας θα αναβαθμίσουν την απόδοση και την ασφάλεια των υποδομών και υπολογιστών των ανωτέρω φορέων και θα μειώσουν δραστικά τα καθημερινά προβλήματα λειτουργίας, αλλά και τα συνεχιζόμενα παράπονα των υπαλλήλων, έχοντας άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στον πολίτη.

Σημειώνεται ότι ο σημερινός ΓΓΠΣΔΔ ήταν ο ίδιος που το 2004, ως ΓΓΠΣ, είχε φέρει τους Η/Υ της ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004» στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτοί οι περίπου 10.500 Η/Υ είχαν αξιοποιηθεί για περίπου ένα έτος στο πλαίσιο των Ολυμπιακών του 2004 και η απόκτησή τους από την ΓΓΠΣ είχε ως στόχο την αντικατάσταση παλαιότερων Η/Υ που είχαν εγκατασταθεί στο ΥΠΟΙΚ και στις ΔΟΥ, από το μεγάλο έργο TAXIS, του 1995.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ