Ζαβός σε Κόκκαλη: Στην πλατφόρμα και τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια, παρατείνονται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που είχατε εφαρμόσει

288

Ευχάριστα νέα για χιλιάδες αγρότες επιφύλασσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Ζαβός, απαντώντας σε ερώτηση του αναπληρωτή τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Λάρισας κ. Βασίλη Κόκκαλη, για την «τύχη» των ευνοϊκών ρυθμίσεων που είχαν θεσπιστεί το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Στην ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στη βουλή, ο κ. Κόκκαλης στην εισήγησή του, εξήγησε μεταξύ άλλων πως «η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας δεν υφίσταται από το 2012. Κατά τη μεταβίβαση στην Πειραιώς το χαρτοφυλάκιο που περιλάμβανε τα λεγόμενα καθυστερημένα «κόκκινα» δάνεια μεταφέρθηκε όχι στον αγοραστή, αλλά στο «κακό» κομμάτι της ΑΤΕ και ετέθη σε εκκαθάριση. Αυτό αφορά χιλιάδες φυσικά πρόσωπα αγρότες.
Το πρόβλημα που ανέκυψε ήταν η αδυναμία επικοινωνίας τον οφειλετών αγροτών με τον δανειστή – εκκαθαριστή για την διευθέτηση των αγροτικών χρεών.
Το 2018 έγινε η πρώτη σοβαρή προσπάθεια διευθέτησης αυτών των δανείων και ανακοινώθηκαν από την εταιρεία – εκκαθαριστή, ευνοϊκές ρυθμίσεις όπως διαγραφή όλων των τόκων αλλά και μέρους του κεφαλαίου. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έτυχαν και της έγκρισης της Τράπεζας της Ελλάδας. Αυτές όμως οι ρυθμίσεις δεν είχαν ενταχθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Ισχύουν αυτές οι ρυθμίσεις; Αν δεν ισχύουν σχεδιάζεται ένα άλλο σχέδιο διευθέτησης των αγροτικών οφειλών; Θα τεθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα; Πώς θα επικοινωνεί ο αγρότης οφειλέτης; Θα ενταχθούν στο σχέδιο «Ηρακλής»;» ρώτησε ο Λαρισαίος πρώην υφυπουργός.
Από την πλευρά του ο κ. Ζαβός αναγνώρισε τη συνδρομή του κ. Κόκκαλη στη δημιουργία αυτού του ευνοϊκού πλαισίου για τους αγρότες, τον καιρό που χρημάτισε υφυπουργός, ενώ συμπλήρωσε μεταξύ άλλων πως «είναι ένα πλαίσιο που παρέχει μία ευελιξία για τη διευθέτηση βιώσιμων ρυθμίσεων και βέβαια οι ρυθμίσεις αυτές επιτρέπουν μία εξατομικευμένη αξιολόγηση του κάθε οφειλέτη με βάση την κατηγορία της οφειλής».
Ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης πως «το πρόγραμμα κινείται στη σωστή κατεύθυνση» και αφορά 21.500 αγρότες.
Απαντώντας στα ερωτήματα του Λαρισαίου πολιτικού, ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα θα ανανεωθεί σε ότι αφορά τη χρονική του διάρκεια, αλλά και ότι όλα τα δάνεια που έχουν την εγγύηση του δημοσίου, μπορούν να υπαχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Επιπρόσθετα, προανήγγειλε καμπάνια ενημέρωσης για τους αγρότες, ώστε να ενημερωθούν για τα οφέλη του προγράμματος, αλλά και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις και περισσότερες λύσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Κόκκαλης χαιρέτισε τις παραπάνω ανακοινώσεις, αλλά και την ανάγκη μεγαλύτερης ενημέρωσης των αγροτών, καταλήγοντας με την ευχή «να έχουμε ακόμη πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις πάντα στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε στο 2018 και να τρέξει όσο το δυνατό πιο σύντομα το συγκεκριμένο πρόγραμμα».
Μπορείτε να δείτε τη συζήτηση της ερώτησης στη βουλή εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here