Υπόθεση κοκαϊνης – Λάρισα: Ισόβια σε έναν, αποφυλάκιση για πολλούς

370

Βαριές ποινές, που τους κρατάνε στη φυλακή, επέβαλε χθες το δικαστήριο της Λάρισας σε τρία άτομα από τα συνολικά 28 που βρέθηκαν κατηγορούμενοι σε υπόθεση για διακίνηση ναρκωτικών.

Πρόκειται για μια υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας τον Νοέμβριο του 2017 και απασχόλησε έντονα την τοπική κοινωνία λόγω των πολλών συνεχόμενων συλλήψεων σε Λάρισα και γύρω πόλεις αλλά και των μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών. Πέντε από αυτούς κρίθηκαν ατιμώρητοι λόγω τοξικομανίας, ενώ στους υπόλοιπους δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση – ή αναστολή στην ποινή. Αυτό τους χαρίζει την ελευθερία τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, καθώς πολλοί εξ αυτών είχαν προφυλακιστεί από τη σύλληψή τους μέχρι και τώρα, για διάστημα δηλαδή περίπου 17 μηνών.

Πιο συγκεκριμένα:

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, μετά από πολλές και συνεχόμενες συνεδριάσεις, επέβαλε ποινές που ξεκινούν από λίγους μήνες έως και ισόβια σε μια πολύπλοκη υπόθεση. Συγκεκριμένα, έναν κατηγορούμενο τον τιμώρησε με ισόβια κάθειρξη και επιπλέον ποινή 6 ετών, 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 60.500 ευρώ. Σε έναν άλλο επέβαλε κάθειρξη 15 ετών και 15.000 ευρώ, ενώ σε έναν τρίτο κάθειρξη 10 ετών και ποσό 10.000 ευρώ. Σε κανέναν από τους τρεις παραπάνω δεν έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, πράγμα που σημαίνει πως η εν λόγω καταδίκη τούς κρατάει στη φυλακή.

Πέντε άτομα κρίθηκαν ατιμώρητα λόγω τοξικομανίας, ενώ στους υπόλοιπους οι ποινές για διάφορες πράξεις που τους επιβλήθηκαν (ξεκινούν από λίγους μήνες και φτάνουν μέχρι και τα δέκα χρόνια) ποικίλλουν αλλά όλες έχουν αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση ή αναστολή. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσουν την ελευθερία τους ως την εκδίκαση της υπόθεσης από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Τον Νοέμβριο του 2017 μετά από μαραθώνιες ανακρίσεις στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας είχαν κριθεί προφυλακιστέοι οι 15 από τους συλληφθέντες. Οι συλλήψεις ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων αστυνομικών ερευνών σε Λάρισα, Βόλο, Λαμία και Δεσκάτη Γρεβενών. Σύμφωνα με τις τότε ανακοινώσεις των αστυνομικών αρχών, οι περισσότεροι θεωρούνταν «μέλη δύο εγκληματικών οργανώσεων» κάτι όμως που δεν αποδείχθηκε και μετατράπηκε για κάποιους σε συμμορία. Στην πλειοψηφία τους κάτοικοι Λάρισας κατηγορούνταν για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, όπως κοκαΐνης και χασίς. Κατά τη διάρκεια των ερευνών είχαν κατασχεθεί, μεταξύ άλλων, 619 γραμμάρια κοκαΐνης και 7,6 κιλά ακατέργαστης κάνναβης.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here