Υπόγειο αρδευτικό δίκτυο 17 χλμ στον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

252

Ένα ακόμη έργο ουσίας για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης στον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου (Αμπελώνα)», συνολικού προϋπολογισμού 1.666.750 ευρώ. Προβλέπεται η υπογειοποίηση αρδευτικών δικτύων σε μήκος 16,8 χλμ καθώς και ο εκσυγχρονισμός 10 γεωτρήσεων, στις οποίες αντικαθίστανται αντλητικά συγκροτήματα και ηλεκτρικοί πίνακες με συστήματα inverter στα Δημοτικά διαμερίσματα, Φαλάνης, Γιάννουλης και στα όρια Αμπελώνα.

«Εκσυγχρονίζουμε το πρωτογενή τομέα στην πράξη. Βελτιώνουμε τις συνθήκες παραγωγής. Μειώνουμε το κόστος παραγωγής, μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας, βελτιώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είναι έργο ζωής γιατί είναι έργο παραγωγής» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Δίνουμε κίνητρα στους ανθρώπους της υπαίθρου να παραμείνουν στην ύπαιθρο και να συνεχίσουν να παράγουν. Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου Σωτήρη Τζιούφα, το Διοικητικό Συμβούλιο και τις υπηρεσίες μας, υλοποιούμε ένα έργο ουσίας για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Τι περιλαμβάνει το έργο

– Προμήθεια και τοποθέτηση 2.550 μ.μ. υπόγειων πλαστικών αρδευτικών αγωγών
από σκληρό PVC 10 atm .
Οι διάμετροι και τα μήκη των σωλήνων είναι οι εξής :
α) Φ 140 250 μ.μ.
β) Φ 160 1.650 μ.μ.
γ) Φ 200 650 μ.μ.

-Προμήθεια και τοποθέτηση 14.150μ.μ. υπόγειων πλαστικών αρδευτικών αγωγών από σκληρό PVC 12,5 atm .

Οι διάμετροι και τα μήκη των σωλήνων είναι οι εξής :
α) Φ 160 1.900 μ.μ.
γ) Φ 200 2.400 μ.μ.
δ) Φ 225 3.950 μ.μ.
ε) Φ 250 5.900 μ.μ.

Το υπόγειο αρδευτικό δίκτυο που θα κατασκευασθεί θα αντικαταστήσει το επιφανειακό δίκτυο του Τ.Ο.Ε.Β. με σκοπό τη μείωση απώλειας νερού από το επιφανειακό δίκτυο.
Επίσης, προβλέπεται η προμήθεια και τοποθέτηση των απαραίτητων υδροληψιών
διπλού ή ενός στομίου καθώς και οι συσκευές ασφαλείας του δικτύου.

-Αντικατάσταση πέντε αντλητικών συγκροτημάτων (κατακόρυφου άξονα), λόγω παλαιότητας, με νέα υποβρύχια, στις γεωτρήσεις ( LB 148, LB 255, LB 265, LB 267 και Λ 52).

-Αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών πινάκων με νέους ηλεκτρικούς πίνακες – INVERTER, που αφορούν τα ανωτέρω αντλητικά συγκροτήματα, για εξοικονόμηση νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, καλύτερη λειτουργία των αντλητικών συγκροτημάτων και ασφάλεια αυτών. Στις γεωτρήσεις LB148, LB255, LB265, LB267, Λ52(=ΕΛ52) θα αντικατασταθούν τα επιφανειακά αντλητικά συγκροτήματα (πομώνες) με καινούργια υποβρύχια αντλητικά συγκροτήματα αντίστοιχης δυναμικότητας, νέα ηλεκτρική εγκατάσταση, ηλεκτρικούς πίνακες inverter και ρυθμιστές στροφών και σύστημα ασφαλείας για προστασία από κλοπές, όπως περιγράφονται στο τιμολόγιο μελέτης-προϋπολογισμό. Αυτές θα συνδεθούν με υπόγειο αρδευτικό δίκτυο. Στις υπόλοιπες γεωτρήσεις θα υπογειοποιηθεί το δίκτυο άρδευσης με κατασκευή “βρόγχων άρδευσης”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here