Ξεκινά η παραγωγή μασκών σε εργοστάσιο στη Λάρισα – Το παρασκήνιο που προηγήθηκε

1129

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε χθες ότι έπειτα από παρέμβαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας έγινε η παραλαβή ειδικών μηχανημάτων από την Κίνα.

Στη Λάρισα βρίσκεται το εργοστάσιο που έως το τέλος του μήνα θα πατήσει το κουμπί για να μπουν σε λειτουργία οι δύο γραμμές παραγωγής μασκών.

Οι μάσκες, τα γάντια και τα αντισηπτικά, όπως έχει γίνει σαφές, θα είναι τα απαραίτητα αξεσουάρ που οφείλουμε να έχουμε μαζί μας και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, για πολύ καιρό ακόμα. Πρόκειται άλλωστε όπως αναφέρουν οι επιστήμονες για την πρώτη γραμμή άμυνας έναντι της πανδημίας για αυτό και η κυβέρνηση έχει καταβάλει εξ αρχής μεγάλες προσπάθειες για να υπάρχουν τα προιόντα αυτά σε επάρκεια.

Ειδικά για τα αντισηπτικά, το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε τροπολογία με την οποία “επιτάχθηκε” ολόκληρη η κατασχεμένη αιθυλική αλκοόλη, ενώ ταυτόχρονα επιτάχυνε τις διαδικασίες εισαγωγής της.

Σε ότι αφορά τη χρήση μασκών, το ζήτημα ήταν λιγάκι πιο σύνθετο, καθώς δεν είχε ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα ενιαία θέση για το αν θα έπρεπε ο υγιείς πληθυσμός να τις χρησιμοποιεί.

Πάντως χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στο θέμα ενημερώνοντας ότι υπήρξε σχετική συζήτηση στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη χρήση υφασμάτινων μασκών από τον γενικό στη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων.

“Θα γίνει εισήγηση για χρήση μάσκας ως ένα ακόμα όπλο κατά του κορονοϊού, ώστε να μη μεταδοθεί από έναν ασυμπτωματικό σε ένα κλειστό χώρο. Δεν θέλουμε να δώσουμε άλλη ευκαιρία στον ιό να εξαπλωθεί. Όμως, η ψευδαίσθηση ασφάλειας αν φοράς μάσκα δεν σε βοηθά, πρέπει να γίνεται απαραίτητα χρήση αντισηπτικού. Όπως είπε και ο ECDC, είναι αδιανόητο να βάζεις ή να βγάζεις μάσκα χωρίς να έχεις κάνει πριν χρήση αντισηπτικού στα χέρια. Θέλει πολλή προσοχή” υπογράμμισε ο γνωστός λοιμωξιολόγος.

Θα έχει όμως η χώρα επάρκεια καθώς κάθε μάσκα είναι μιας χρήσης και δεν είναι για όλη την ημέρα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε χθες ότι έπειτα από παρέμβαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας έγινε η παραλαβή ειδικών μηχανημάτων από την Κίνα ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή μασκών από εργοστάσιο στην Ελλάδα.

Ο υπουργός εξήγησε ότι θα είναι το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής τέτοιων προιόντων και θα έχει τη δυνατότητα να παράγει εννέα εκατομμύρια τεμάχια τον μήνα.

Η μονάδα βρίσκεται στην Λάρισα και από άλλο εργοστάσιο στην Θράκη θα έρχεται η πρώτη ύλη. Η παραγωγή θα ξεκινήσει έως το τέλος του μήνα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης

“Δεν καλύπτεται το σύνολο της ζήτησης, αλλά είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να υπάρχει σχετική επάρκεια”, δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με το “Protagon”, για την απόκτηση των μηχανημάτων αυτών έγινε πριν σαράντα ημέρες δημοπρασία στην Κίνα, την οποία “χτύπησε” μια εταιρία από την Ελλάδα που έδωσε την καλύτερη τιμή από τους ανταγωνιστές.

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, λίγες ημέρες μετά την δημοπρασία μια μεγάλη γερμανική εταιρία πλησίασε τους Έλληνες πλειοδότες και τους πρόσφερε διπλάσια τιμή από αυτήν που είχαν καταβάλει για να αγοράσουν μηχανήματα που αντιστοιχούσαν σε δύο γραμμές παραγωγής.

Εκείνοι όμως αρνήθηκαν.

Τα μηχανήματα θα είναι στην Λάρισα στις 24 Απριλίου και ο στόχος είναι η λειτουργία να ξεκινήσει έως τα τέλη του μήνα. Θα παράγουν 300.000 πιστοποιημένες μάσκες την ημέρα. Ο στόχος είναι να καλυφθούν πρώτα οι εθνικές ανάγκες και μετά να γίνουν και εξαγωγές.

Πηγή: thetoc.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ