Ξεκινά η κατασκευή νέου αντιπλημμυρικού έργου στην Υπέρεια Φαρσάλων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

267

Λύση στο πρόβλημα της αντιπλημμυρική προστασίας του οικισμού της Υπέρειας Φαρσάλων δίνει η Περιφέρεια, καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει: έργα συλλογής των ομβρίων υδάτων της λεκάνης του οικισμού της Υπέρειας, κατασκευή αντλιοστασίου για την προώθηση και ανύψωση των ομβρίων υδάτων πάνω από το ανάχωμα του Ενιπέα ποταμού, κατασκευή καταθλιπτικού αγωγού ομβρίων, αποκατάσταση βλαβών στα τρία φράγματα του Ενιπέα σε Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια και Ορφανά και βελτίωση της λειτουργικότητας του φράγματος Συκαιώνας.

«Σε συνεργασία με τις Τεχνικές μας Υπηρεσίες δίνουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα στην Υπέρεια Φαρσάλω» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Επενδύουμε σε έργα που συμβάλλουν στην πρόληψη και ενισχύουν την προστασία περιοχών που στο παρελθόν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα. Λόγω της κλιματικής αλλαγής οι Δήμοι οφείλουν να ολοκληρώσουν τα δίκτυα αρμοδιότητας τους για την ομαλή διοχέτευση των ομβρίων στους οικισμούς» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Το νέο έργο
-Έργα συλλογής των ομβρίων υδάτων
Στην περιοχή του έργου προβλέπονται εργασίες ώστε τα όμβρια που συγκεντρώνονται στη φυσική λεκάνη να κατευθύνονται ακολουθώντας φυσική ροή στον υγρό θάλαμο του αντλιοστασίου που θα κατασκευαστεί. Στις εργασίες περιλαμβάνονται καθαρισμοί, επιφανειακές παρεμβάσεις, διαμορφώσεις της περιοχής και κατασκευή συστήματος συγκέντρωσης και αποχέτευσης.
-Κατασκευή αντλιοστασίου
Το αντλιοστάσιο αποχέτευσης ομβρίων χωροθετείται σε θέση όπου υπάρχει πρόσβαση μέσω των υφιστάμενων δρόμων και συγκεκριμένα σε δημοτική έκταση δίπλα στην κεντρική δημοτική οδό και στην τάφρο του «Λυκορέματος».
-Καταθλιπτικός αγωγός ομβρίων
Κατά μήκος της δημοτικής οδού, με αφετηρία το αντλιοστάσιο ανύψωσης και τερματισμό στο ανάχωμα του Ενιπέα, κατασκευάζεται δίδυμος καταθλιπτικός αγωγός ομβρίων. O αγωγός θα μεταφέρει τις απορροές της φυσικής λεκάνης που σχηματίζεται κατά μήκος και εκατέρωθεν της κεντρικής οδού του οικισμού, στην έξοδο προς τον οικισμό του Ψυχικού και για περίπου 150μ. πριν και μετά από το σημείο συμβολής της με το «Λυκόρεμα».
-Αποκατάσταση βλαβών των τριών φραγμάτων του Ενιπέα ποταμού
Προβλέπεται αποκατάσταση των βλαβών που έχουν εντοπιστεί στα τρία φράγματα του Ενιπέα ποταμού, Μεγάλου Ευυδρίου, Πυργακίων και Ορφανών, με αποκατάσταση σπασμένων συρματόσχοινων, αντικατάσταση κατεστραμμένων εδράνων, συντήρηση του λοιπού εξοπλισμού, καθαρισμό της κοίτης και απομάκρυνσης των φερτών υλικών στις θέσεις των θυροφραγμάτων, επισκευή των ηλεκτρικών πινάκων και έλεγχο οργάνων και αυτοματισμών.
-Βελτίωση λειτουργικότητας του φράγματος Συκαιώνας
Προκειμένου να αυξηθεί η στάθμη των υδάτων για την καλύτερη λειτουργία του φράγματος της Συκαιώνας, προβλέπονται εργασίες καθαρισμού της κοίτης, ενίσχυση αναχωμάτων κ.α.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here