Βαρουφάκης από Λάρισα: «Βρισκόμαστε στο τέταρτο μνημόνιο»

545

Με γραμμή του κόμματος του κάθε πρόβλημα να γίνεται και πολιτική γραμμή της χώρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε στη Λάρισα για το ΜέΡΑ25 σήμερα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο στη Λάρισα.

Ο γνωστός οικονομολόγος τονίζοντας πως η χώρα βρίσκεται σε ένα πικρό σταυροδρόμι έχοντας μπει στο τέταρτο και πιο μακρύ μνημόνιο έως το 2060 προέτρεψε το κόσμο να αντισταθεί έτσι ώστε η Ελλάδα να μην αποψιλωθεί έχοντας μόνο ως εξαγώγιμο προϊόν τους νέους που θα βρίσκουν λύσεις στο εξωτερικό.

Παράλληλα, επισήμανε πως ο ίδιος θα προτιμούσε να «γράφει τα βιβλία του» παρά να φτιάξει ένα κόμμα, αλλά τόνισε πως υπάρχει ανάγκη έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

«Είναι μεγάλη μας χαρά ως ΜέΡΑ25 που βρισκόμαστε στη Λάρισα στο κέντρο της Θεσσαλίας. Είναι μία προεκλογική περίοδος και για τις Ευρωεκλογές και για τις Εθνικές. Το ΜέΡΑ25 είναι ένα πρωτότυπο και μοναδικό κόμμα που έχει καταθέσει προεκλογικό πρόγραμμα που είναι ολοκληρωμένο. Ταυτόχρονα αυτό γίνεται σ’ όλη την Ευρώπη.

Εγώ θα ηγηθώ του ΜέΡΑ25 στις Εθνικές εκλογές και σε μία κίνηση συμβολικής αξίας, δέχθηκα την πρόταση των συνοδοιπόρων στη Γερμανία να εκπροσωπήσω την Ευρωλίστα τους δείχνοντας πως δεν υπάρχει σύγκρουση Ελλάδας και Γερμανίας, Βορρά ή Νότου, αλλά προοδευτικών πολιτικών κι αντιδραστικών πολιτικών με θύματα όλους εμάς και βασικά τους Έλληνες, τους μισούς Γερμανούς, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Εδώ, σ’αυτό το τόπο έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Το ΜέΡΑ25 ξεκινά περιοδεία από τη Θεσσαλία και θα φτάσουμε μέχρι την Αλεξανδρούπολη και τη Νότια Κρήτη».

Για το πότε πιστεύει πως θα είναι οι Εθνικές εκλογές: «O κ. Τσίπρας λέει πως θα εξαντλήσει τη θητεία του, εγώ προσωπικά θεωρώ πως θα γίνουν ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές»

Σε ποιο πολιτικό χώρο βρίσκεται το ΜέΡΑ25: «Είμαστε ριζοσπάστες ευρωπαϊστές. Προοδευτικοί, είμαστε υπεύθυνα ανυπάκουοι απέναντι στις πολιτικές του κατεστημένου. Εγώ προσωπικά δηλώνω από τα γεννοφάσκια μου αριστερός. Αλλά η κρίση είναι τόσο βαθιά που υπάρχει περιθώρια για μία πλατιά συμμαχία της κοινής λογική.

Για να σταματήσει για παράδειγμα αυτή η σκοτοδίνη με τα κόκκινα δάνεια, για να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους. Σ’αυτό τον αγώνα βρισκόμαστε με ανθρώπους που δεν είναι αριστεροί και μπορεί να δηλώνουν φιλελεύθεροι. Μπορεί να θεωρούν πως το σύστημα των αγορών δεν δουλεύει καλά όταν ένας λαός υποφέρει».

Για το ξεκίνημα του από τη Θεσσαλία: «Είναι συμβολικό γιατί ξεκινάμε από το κέντρο. Ξεκινάμε πανευρωπαϊκά από τη Γερμανία που είναι το κέντρο της Ευρώπης μας αρέσει ή όχι και στην Ελλάδα από τη Θεσσαλία».

Για το αν η χώρα βρίσκεται στη μεταμνημονιακή περίοδο: «Είμαστε στη πολύ βαθιά μνημονιακότατη περίοδο. Στο τέταρτο μνημόνιο το οποίο είναι και το πιο μακρύ. Τα άλλα κράτησαν κάποια χρόνια και το τέταρτο είναι το πιο τοξικό που θα διαρκέσει έως και το 2060. Μνημόνιο δεν σημαίνει επιτήρηση. Όλες οι χώρες οι βρίσκονται υπό επιτήρηση. Σημαίνει πως μια χώρα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της και η ΤΡΟΙΚΑ της δίνει τη δυνατότητα να το κάνει είτε δίνοντας χρήματα, είτε μεταθέτοντας τις αποπληρωμές με τόκο και σκληρή λιτότητα».

Για το πως θα λειτουργήσει η θητεία του στις εκλογές: «Ένα πράγμα που προσπάθησα να κάνω στο υπουργείο Οικονομικών και ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους. Χωρίς να αλλάξει αυτό οι Έλληνες θα βρίσκονται σε μόνιμη φυλακή χρέους. Σ’ αυτό απέτυχα, αλλά ήταν σωστός ο αγώνα μου κι αν είχα τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα σήμερα θα ήμασταν διαφορετικά. Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε ως ΜέΡΑ25 και θα συνεργαστούμε με όποιον επιθυμεί κάτι τέτοιο».

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Φωτό: Άλεξ Παπαγεωργίου

Πηγή: tinealarissa.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here