Βαγένα: Θα μεριμνήσει το Υπουργείο για τη ζημία που υφίστανται λόγω κορονοϊού;

373

Ερώτηση για το αν προτίθεται το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να λάβει μέτρα στήριξης των θεατρικών σκηνών λόγω της ζημίας που υφίστανται από τα μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού κατέθεσε χτες, 5/03/20, η βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Λάρισας Άννα Βαγενά.

Η ερώτηση αφορά τις δεκάδες θεατρικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, που εξαιτίας της γενικευμένης ανησυχίας που επικρατεί λόγω της εξάπλωσης του ιού, βλέπουν μία κατακόρυφη μείωση στην προσέλευση του κοινού και ως εκ τούτου δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και τα λειτουργικά τους έξοδα. Πολλές θεατρικές σκηνές κινδυνεύουν ακόμα και να πάψουν τη λειτουργία τους εν μέσω της θεατρικής σεζόν, γεγονός που θα επιφέρει οικονομικές συνέπειες και για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 6 Μαρτίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Θα μεριμνήσει το Υπουργείο για τη στήριξη των θεάτρων λόγω της ζημίας που υφίστανται εξ αιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού (2019-nCoV);»

Η γενικευμένη ανησυχία λόγω της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού (2019-nCoV) και τα ολοένα αυξανόμενα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσής του έχουν σαν αποτέλεσμα ένα βαρύτατο οικονομικό πλήγμα για τις θεατρικές σκηνές, εν μέσω της θεατρικής σεζόν.
Συγκεκριμένα, καθώς ο κόσμος αποφεύγει να συνωστίζεται σε κλειστούς χώρους, τα περισσότερα θέατρα και ιδίως τα μικρά, που έτσι κι αλλιώς επιβιώνουν με μεγάλη δυσκολία, έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ εκκρεμούν πληρωμές σε ηθοποιούς, τεχνικούς και λοιπούς συντελεστές.
Πρόκειται για δεκάδες θεατρικές σκηνές, στις οποίες εργάζονται πολλοί άνθρωποι διαφορετικών ειδικοτήτων και πίσω από τις οποίες υπάρχουν άνθρωποι που έχουν επενδύσει συχνά το λιγοστό τους κεφάλαιο προκειμένου να ανεβάσουν το προγραμματισμένο ρεπερτόριο.
Επειδή η οικονομική ζημία από τα μέτρα πρόληψης είναι για πολλά μικρά θέατρα ανυπολόγιστη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ακόμα και να πάψουν τη λειτουργία τους εν μέσω της θεατρικής σεζόν.
Επειδή οι θεατρικές σκηνές παρέχουν εισόδημα σε εκατοντάδες οικογένειες.
Επειδή το συγκεκριμένο πλήγμα για τα θέατρα οφείλεται σε μία γενικευμένη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, την οποία οι θεατρικοί επιχειρηματίες δεν θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει το Υπουργείο για τη στήριξη των θεατρικών σκηνών, που πλήττονται ανυπολόγιστα από τα μέτρα πρόληψης του κοινού κατά του κορονοϊού (2019-nCoV);
-Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να προβεί σε ευνοϊκές ρυθμίσεις όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές και άλλες οφειλές των θεατρικών επιχειρήσεων;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ