Βαγενά: “Η ΝΔ και το άρθρο 86 του Συντάγματος”

235

Στη χτεσινή διαδικασία ψήφισης των αναθεωρητικών διατάξεων του Συντάγματος, χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την ποινική ευθύνη των υπουργών (άρθρο 86).

Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ αρνήθηκαν την ξεκάθαρη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία δεν θα παραγράφονταν τα αδικήματα των πολιτικών προσώπων. Πιο συγκεκριμένα, με ερμηνευτική δήλωση που καταθέσαμε, ζητήσαμε να διώκονται οι υπουργοί που δωροδοκούνται κατά την κοινή νομοθεσία και να δικάζονται από το φυσικό τους δικαστή, όπως κάθε πολίτης, βάζοντας τέλος στην παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας των υπουργών.

Τώρα, μετά την καταψήφιση της ερμηνευτικής δήλωσης, όσα σκάνδαλα είναι ανοιχτά (NOVARTIS, δάνεια κομμάτων κ.λπ.) θα παραγραφούν. Η κίνηση αυτή δηλώνει μια καταφανώς προστατευτική διάθεση προς τα στελέχη των κομμάτων της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και είναι εντελώς φωτογραφική. Ποιά στελέχη τους, ποιά πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί στις κυβερνήσεις τους θέλουν να προφυλάξουν και γιατί;

Μια χαμένη ευκαιρία αναθεώρησης του Συντάγματος, του άρθρου 86, αποτελεί μια χαμένη ευκαιρία αποκατάστασης της δικαιοσύνης. Μια ευκαιρία για ένα δημοκρατικότερο και προοδευτικότερο Σύνταγμα χάθηκε. Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση της ΝΔ αποφασίζει και διατάζει για τα συμφέροντα των λίγων.

Ο λαός τώρα μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here