Βαγενά: “Γιώργος Γεννηματάς – 26 χρόνια από τον θάνατό του”

497

Σαν σήμερα, 26 χρόνια πριν, στις 25 Απριλίου του 1994 έφυγε από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο του πνεύμονα, ο Γιώργος Γεννηματάς.
Επίκαιρος όσο ποτέ, αυτός ο έντιμος, ακέραιος πολιτικός, ο υπέροχος άνθρωπος, ο δημιουργός του ΕΣΥ και των Κέντρων Υγείας. Του ΕΣΥ, που σήμερα σώζει ζωές και που οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, αφού το πολέμησαν λυσσαλέα, τώρα, όψιμα και υποκριτικά, αναγνωρίζουν την αξία του.
Είχα τη μεγάλη τιμή να είναι φίλος μου. Γνωριστήκαμε το 1982 όταν, σαν Υπουργός Εσωτερικών τότε, με κάλεσε για να με συγχαρεί, αναγνωρίζοντας το τεράστιο έργο που προσέφερε το «Θεσσαλικό Θέατρο» και εγώ προσωπικά στη θεατρική αποκέντρωση και στον πολιτισμό της χώρας μας.
Μου είχε ζητήσει τότε να πάω ως σύμβουλός του στο υπουργείο, γιατί ήθελαν μαζί με την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη να δημιουργήσουν τον θεσμό των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων. Αρνήθηκα επειδή οι υποχρεώσεις μου ήταν στη Θεσσαλία και τη Λάρισα, μιας που τότε είχα την ευθύνη του «Θεσσαλικού Θεάτρου», πριν αυτό γίνει Δημοτικό. Του έδωσα, όμως, όλη την τεχνογνωσία και την πείρα που είχα αποκτήσει διευθύνοντας το «Θεσσαλικό Θέατρο» επί οκτώ χρόνια. Έτσι, το «Θεσσαλικό Θέατρο» αποτέλεσε το μοντέλο για τη δημιουργία των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων.
Από τότε μας συνέδεσε μία βαθιά φιλία και εκτίμηση. Πληγώθηκα πολύ από τον θάνατό του. Ακόμα πιστεύω ότι πολλά από τα λάθη που έγιναν στη συνέχεια στο ΠΑΣΟΚ καιστην πολιτική ζωή του τόπου θα είχαν αποφευχθεί αν ο Γιώργος Γεννηματάς δεν είχε πεθάνει.
Σήμερα ας αφιερώσουμε στη μνήμη του τη μάχη του ΕΣΥ και ας υποσχεθούμε ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν να το ξεπουλήσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ