Τσίπρας από Κιλελέρ: Να σταματήσει επιτέλους αυτός ο αποκλεισμός των αγροτών από τις τράπεζες

236

Την δέσμευση για μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες, μέσω της κατάργησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το Κιλελέρ σε συνάντηση με αγρότες.

Ο κ. Τσίπρας στα πλαίσια των παρεμβάσεων που χρειάζονται να γίνουν για την στήριξη του αγροτικού κόσμου είπε ότι η πρόταση του κόμματος για την ηλεκτρική ενέργεια είναι σημαντική, τονίζοντας πως χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις που να στηρίζουν τα νοικοκυριά και τους αγρότες. Παράλληλα μίλησε για αναγκαία μέτρα της προστασίας της αγροτικής γης, λέγοντας ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ αφορά την δυνατότητα ρυθμίσεων, ώστε «η αγροτιά να μπορέσει να σώσει τα χωράφια της και μεσαία τάξη τα σπίτια της».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην υπόθεση του ΕΛΓΑ που αφορά άμεσα τους αγρότες, σημειώνοντας πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Όπως είπε, η μελέτη για την αλλαγή του κανονισμού την είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ πως την μελέτη αυτή δεν την προχωρησε η κυβέρνηση «αλλά την είχαν στα συρτάρια τους».

Οπως είπε, η μελέτη προβλέπει προκαταβολή των αποζημιώσεων και την δέσμευση ισόποσης χρηματοδότησης του ΕΛΓΑ από τους παραγωγούς και από κράτος.

Τσίπρας: Να σταματήσει επιτέλους αυτός ο αποκλεισμός των αγροτών από τις τράπεζες
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την δέσμη μέτρων για την χρηματοδότηση των αγροτών μέσω του Ταμείου επιχειρηματικότητας , αυτοαπασχολούμενων και αγροτών με στόχο την οικονομική στήριξη των αγροτών με κεφάλαιο κίνησης, μικροπιστώσεις, αλλά και εμπορικές και αγροτικές πιστώσεις «για να σταματήσει επιτέλους αυτός ο αποκλεισμός των αγροτών από τις τράπεζες» .

Επίσης, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την δημιουργία Ταμείου Ενεργειακής Δημοκρατίας που θα αφορά την χρηματοδότηση ολοκληρωμένων δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας, με στόχο την μείωση του κόστους ενέργειας, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος .

Τέλος, αναφέρθηκε στο τραπεζικό σύστημα, σημειώνοντας πως υπάρχει ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα, ώστε το κράτος να έχει ουσιαστικό ρόλο με αποτέλεσμα οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν και την αγροτική οικονομία. Στα πλαίσια αυτά τόνισε ότι χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή και της αναπτυξιακής τράπεζας, ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση του αγροτικού κόσμου, ενώ μιλώντας για τον ρόλο της ΔΕΗ, είπε πως θα πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο για «να στηριχτούν οι αγρότες και να σταματήσει η κερδοσκοπία».

Σημειώνεται, πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ πριν την συνάντηση των με τους αγρότες, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του αγρότη του Κιλελέρ, κάνοντας αναφορά στους ιστορικούς αγώνες του αγροτικού κινήματος.

Κείμενο iefimerida.gr

                                   

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ