Τον ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος με τις αγιογραφίες του Αστεριάδη διασώζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

704

Τον ιστορικό διατηρητέο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο χώρο της 1ης Στρατιάς, ο οποίος είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες του μεγάλου Λαρισαίου ζωγράφου και μαθητή του Φώτη Κόντογλου, Αγήνορα Αστεριάδη, αποκαθιστά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση πίστωσης 150.000 ευρώ για τη συντήρηση και αποκατάσταση του ναού, που σήμερα βρίσκεται σε κατάρρευση.
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κων/νου Φλώρου, της 1ης Στρατιάς και του διοικητή της, αντιστράτηγου Βασ. Παπαδόπουλου και προχωράμε στην αποκατάσταση του ναού που αποτελεί όχι μόνο θρησκευτικό αλλά και ιστορικό μνημείο, αφού έχει αγιογραφηθεί από τον ζωγράφο – σύμβολο της Λάρισας, Αστεριάδη» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Αποδίδουμε στο Στρατό και την πόλη την πολιτιστική κληρονομιά της και κρατάμε ζωντανή την ιστορική μνήμη» προσθέτει.
Ο Ι. Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος βρίσκεται μέσα στο χώρο της 1ης Στρατιάς Λάρισας, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου. Πρόκειται για συνεπτυγμένο σταυροειδή εγγεγραμμένο με τρούλο ναό που ξεκίνησε να χτίζεται το 1948 και ολοκληρώθηκε το 1952, σύμφωνα με σχετική επιγραφή που βρίσκεται στο δυτικό τοίχο του.
Οι αγιογραφίες του Αστεριάδη
Ο Αγήνορας Αστεριάδης (1898-1977), άφησε το στίγμα του ταλέντου του σε όλα τα είδη της εικαστικής τέχνης με τα οποία ασχολήθηκε, μεταξύ των οποίων και η εκκλησιαστική ζωγραφική. Εκτός από το ναό της Μεταμορφώσης του Σωτήρος, αγιογράφησε το ναό του Αγίου Βησσαρίωνα στην πλατεία του Δημοτικού Ωδείου, καθώς επίσης και τις φορητές εικόνες στο μαρμάρινο τέμπλο του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Αχιλλίου. Το κορυφαίο για τη Λάρισα έργο του, η «Πολιτεία», που ζωγράφισε το 1969, δωρήθηκε από την οικογένειά του στον Δήμο Λαρισαίων και σήμερα κοσμεί την Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here