Το τριπλό επενδυτικό χτύπημα των αδελφών Σαράντη

317

Νέες επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ σε Ρουμανία, Κύπρο και Ελλάδα πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι αδελφοί Σαράντη του γνωστού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία.

Σύμφωνα με ρουμανικό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται το Γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, η πρώτη εξαγωγική εταιρεία τροφίμων στη Ρουμανία για το 2021 είναι η Fabrica de Lapte Brașov συμφερόντων του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία.

Η εταιρεία του ελληνικού ομίλου πρόκειται να πραγματοποιήσει νέα επένδυση 40 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία. Από το 2011 η εταιρεία έχει επενδύσει περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τη Ρουμανία στην Κύπρο ο ελληνικός όμιλος θα αποκτήσει εργοστάσιο όπου θα παράγει χαλούμι. Ήδη ξεκίνησε η κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ. Η νέα μονάδα θα είναι ημερήσιας δυναμικότητας επεξεργασίας γάλακτος 180 τόνων και τα παραγόμενα προϊόντα θα διατίθενται κυρίως στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα, σε δύο εβδομάδες από σήμερα, οι αδελφοί Σαράντη θα εγκαινιάσουν το νέο εργοστάσιο της εταιρείας Κλιάφα που εξαγόρασε ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Η χρηματοδότηση των επενδύσεων της εταιρείας σε νέες γραμμές παραγωγής pet, αλουμινίου, επεξεργασίας νερού και παρασκευαστηρίου έγινε τόσο μέσω δύο αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2020 κατά 5,89 εκατ. ευρώ περίπου, όσο κυρίως μέσω της έκδοσης κοινού εμπράγματου εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου τον Δεκέμβριο του 2020 ύψους 11,54 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα μάλιστα, εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του αναπτυξιακού μιας επένδυσης, η οποία αφορά στην επέκταση της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής αναψυκτικών στις εγκαταστάσεις που διαθέτει στα Τρίκαλα. Το συνολικό επιλέξιμο κόστος όσο και το συνολικό ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 14,425 εκατ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο χορηγείται ενίσχυση με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής. Θυμίζουμε ότι η Κλιάφα αποκτήθηκε από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία τον Φεβρουάριο του 2020 έναντι του τιμήματος των 1,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται τέλος πως στις 22 και 23 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης στελεχών της Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας Τάκη Σαpάντη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Μιχάλη Σαpάντη, πως αυξάνονται κατά 15% οι μισθοί των εργαζομένων που κυμαίνονται κάτω από 25.000 ευρώ σε ετήσιο κόστος, και κατά 10% εκείνοι που υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ ετησίως.

Ο όμιλος των αδερφών Σαράντη πραγματοποίησε το 2021 κύκλο εργασιών 427 εκατ. ευρώ παραμένοντας η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας.

Διαθέτει επτά εργοστάσια και έναν ρυθμό επενδύσεων που αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ το χρόνο, φτάνοντας κατά την τελευταία πενταετία τα 193 εκ ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, δίπλα στην Όλυμπος, την ΤΥΡΑΣ και τη Ροδόπη , προστέθηκαν την τελευταία διετία τα αναψυκτικά Κλιάφα και το ανθρακούχο νερό ΔΟΥΜΠΙΑ. Σε επίπεδο παραγωγικών υποδομών, μεταξύ άλλων, ολοκληρώθηκαν και λειτουργούν στην ΤΥΡΑΣ οι νέοι αυτοματοποιημένοι ψυκτικοί θάλαμοι που είναι οι μεγαλύτεροι στα βαλκάνια, καθώς και μια σύγχρονη γραμμή φέτας ύψους 14 εκατ. ευρώ.

Πηγή: powergame.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here