Το περίφημο τσίπουρο Τυρνάβου: Με απόσταξη σε χάλκινους άμβυκες – Παράδοση από το 1912

362

Το τσίπουρο και η διαδικασία απόσταξης του στην Ελλάδα, αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς που μας ακολουθεί από τα βάθη των χρόνων.

Ταυτόχρονα η παρασκευή του φημισμένου ελληνικού προϊόντος ακόμη και σήμερα στους παραδοσιακούς άμβυκες (καζάνια), παίζει σημαντικό ρόλο στη στήριξη της τοπικής οικονομίας και συνεισφέρει στην προστασία και επιβίωση των αμπελώνων.

Τσίπουρο από τον Τύρναβο
Η περιοχή που φημίζεται για τη διατήρηση παραγωγής τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο είναι ο Τύρναβος της Λάρισας και τα περίχωρα του. Πρόκειται για μια περιοχή όπου το τσίπουρο παραμένει ένα από τα βασικότερα προϊόντα της τοπικής οικονομίας.
Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου και Περιχώρων, Δημήτρης Παπαφίγκος, η παράδοση του τσίπουρου στην περιοχή του Τυρνάβου ξεκινάει από πολύ παλιά και φτάνει πίσω στο μακρινό 1912, ενώ για πολλά χρόνια, σύμφωνα με τα παραστατικά των τελωνείων, αποστάζονταν τουλάχιστον 18 εκατομμύρια κιλά σταφύλια.

Παράδοση του τόπου η παραγωγή τσίπουρου
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαφίγκος «πρόκειται για μια διαδικασία που σχετίζεται με την παράδοση του τόπου η οποία δεν μπορεί να σταματήσει, ούτε να ξεχαστεί».

τσιπουρο
Aποσταξη, σταγόνα, σταγόνα, φωτογραφία EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

«Αν σταματήσει αυτή η διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου, θα ξεριζωθούν τα αμπέλια της επαρχίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαφίγκος για να συμπληρώσει πως με την απόσταξη του τσίπουρου στηρίζεται ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος των αμπελοκαλλιεργητών και ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η προστασία της τοπικής οικονομίας.

370 αμβυκες παραγωγής τσίπουρου στην περιοχή
Σήμερα, στην περιοχή λειτουργούν τουλάχιστον 370 άμβυκες για την παραγωγή τσίπουρου. Σε αυτούς τους άμβυκες υπάρχει η δυνατότητα να γίνει απόσταξη τσίπουρου από όλους τους αμπελοκαλλιεργητές του νομού Λάρισας.

Στην περιοχή του Τυρνάβου ακόμη και σήμερα υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί τσίπουρου που ακολουθούν σταθερά τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής, οπού η θέρμανση του άμβυκα γίνεται αποκλειστικά με ξύλα και φωτιά, αλλά και άλλοι που ακολουθούν πιο σύγχρονες μεθόδους.
Επίσης, υπάρχουν αρκετοί νέοι άνθρωποι που συνεχίζουν την παράδοση, δείχνοντας την αγάπη τους για το γνήσιο αυτό ελληνικό προϊόν, διαθέτοντας την εμπειρία, το μεράκι αλλά και τη γνώση της παραδοσιακής συνταγής.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here