Το κτίριο “φάντασμα” στη Λάρισα, η εγκατάλειψη του και η “χρυσή” εποχή (Βίντεο με Drone)

226

Πως ήταν η καρδιά της Θεσσαλικής Βιομηχανίας Πολτού και Χάρτου γνωστή και ως «Χαρτομάζα» που βρίσκεται στο δρόμο για το Συκούριο

Το κτίριο της Θεσσαλικής Βιομηχανίας Πολτού και Χάρτου γνωστό και ως «Χαρτομάζα» που βρίσκεται στο δρόμο για το Συκούριο κατέγραψε με Drone, ο Λαρισαίος Μιχάλης Πανέτσος. Τίποτα δεν θυμίζει ένα τόπο που κάποτε άκμασε και έδωσε δουλειά σε εκατοντάδες οικογένειες. Σήμερα στέκει έρημο και με πολλές ζημιές, μαρτυρώντας την πλήρη εγκατάλειψή του επί σειρά ετών.

Το 1949 ιδρύεται η «ΕΛΒΕΚ Α.Ε.» (Ελληνική Βιομηχανική Εταιρεία Κυτταρίνης) με σκοπό τη δημιουργία εργοστασίου αχυροπολτού στη Λάρισα (εκμετάλλευση των σιτοβολώνων του κάμπου). Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας xeiropoiito-xarti.gr, το 1965 ιδρύεται και λειτουργεί εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού από τον πολτό αχύρου. Το 1983 κηρύσσει πτώχευση και τελικά το 1991 διακόπτει τη λειτουργία της.

Ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, πείθει τον Καραμανλή να δημιουργήσει το εργοστάσιο της Χαρτομάζας στην Λάρισα, παρά τον αρχικό σχεδιασμό που το ήθελε στην Καρδίτσα.

Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Ροδόπουλο και τον Υπουργό Συντονισμού Παναγή Παπαληγούρα, προσέρχεται στο χώρο όπου πρόκειται να αναγερθεί το εργοστάσιο αχυροκυτταρίνης της «Θεσσαλικής Βιομηχανίας Πολτού και Χάρτου» στη Λάρισα και τυγχάνει ενθουσιώδους υποδοχής από το συγκεντρωμένο πλήθος. Μετά τον αγιασμό, ο Κ. Καραμανλή τοποθετεί τον θεμέλιο λίθο του εργοστασίου. Στη συνέχεια, ο Κ. Καραμανλής περιεργάζεται τη μακέτα του υπό ανέγερση εργοστασίου και αποχωρεί επευφημούμενος από το πλήθος. (avarchive.gr)

Δείτε το βίντεο από την Θεμελίωση του εργοστασίου αχυροκυτταρίνης στη Λάρισα από τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή εδώ

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here