Με τις πράξεις και τις προτάσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται την αλληλεγγύη και την ασφάλεια της κοινωνίας

319

Σε μια σειρά κρίσιμων τομέων όπως η Υγεία, η Κοινωνική Ασφάλιση, η Παιδεία και η Κοινωνική Αλληλεγγύη, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το 2015 μια κατάσταση οριακή: Υπήρχαν 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι, το δημόσιο σύστημα υγείας ήταν υπό κατάρρευση, ο ΕΟΠΥΥ είχε χρέη άνω του 1 δισ. ευρώ σε ιδιώτες παρόχους, τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν έλλειμμα άνω του 1 δισ. ευρώ, οι συντάξεις είχαν περικοπεί οριζόντια 12 φορές, με συνολικό ύψος περικοπών στα 45 δισ., υπήρχαν 400.000 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές, τα χρέη των ασφαλισμένων στα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούσαν τα 30 δισ. ευρώ.
Κάτω από ιδιαίτερα σφιχτά δημοσιονομικά δεδομένα, καταφέραμε τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια πολλά:
Στην Υγεία, διασφαλίσαμε την ελεύθερη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στη δημόσια υγεία, ενισχύσαμε το ΕΣΥ με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, ιδρύσαμε νέα νοσοκομεία, εισάγουμε νέα πολιτική τιμολόγησης – αποζημίωσης φαρμάκων μειώνοντας την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών, παρέχουμε για πρώτη φορά οδοντιατρική φροντίδα σε 800.000 παιδιά του δημοτικού.
Στην Κοινωνική Ασφάλιση, υλοποιήσαμε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μειώνοντας τις εισφορές για την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, διαμορφώσαμε νέο και πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα, μειώσαμε τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά 70%, προχωρήσαμε σε αυξήσεις στους μικροσυνταξιούχους, που θα συνεχιστούν τη νέα τετραετία, επαναφέραμε ένα σημαντικό τμήμα της 13ης σύνταξης που είχε ολοσχερώς καταργηθεί, υλοποιούμε μια ρύθμιση – ανάσα 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στην Παιδεία, καθιερώσαμε τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, επεκτείναμε το ολοήμερο πρόγραμμα διδασκαλίας στο σύνολο των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καλύψαμε όλο το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό στην Ειδική Αγωγή, ιδρύσαμε 40 νέα Ειδικά Σχολεία και 570 νέα Τμήματα Ένταξης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αυξήσαμε τις δαπάνες για την έρευνα για πρώτη φορά στο 1 % του ΑΕΠ, θεσμοθετούμε μια νέα αρχιτεκτονική για τα Πανεπιστήμια, ώστε η ανώτατη εκπαίδευση να είναι ενιαία, χωρίς ΤΕΙ.
Στην κοινωνική Αλληλεγγύη, τριπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό της Πρόνοιας, εφαρμόσαμε ουσιαστικές πολιτικές στήριξης με προγράμματα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου, σχολικά γεύματα, επίδομα παιδιού, μειώσαμε τη φτώχεια και την παιδική φτώχεια στα προ κρίσης επίπεδα, εντάσσουμε τους ανάπηρους συμπολίτες μας στην εργασία, καλύπτοντας το 15 % των νέων θέσεων στο δημόσιο, χωρίς απώλεια του επιδόματος αναπηρίας.
Με το κρυφό αλλά άγρια νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της, η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας μόνο για λίγους, την ακύρωση του σχεδίου νέων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, την ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Θέλει να εφαρμόσει το «ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ», με το οποίο τίθενται σε κίνδυνο οι σημερινές συντάξεις, οι μελλοντικές συντάξεις των νέων εργαζομένων, αφήνονται ακάλυπτοι οι σημερινοί ασφαλισμένοι, δημιουργείται τρύπα 55 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, μεταφέρει τις ασφαλιστικές εισφορές από το δημόσιο σύστημα σε ιδιωτικές εταιρείες, οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων. Στην Παιδεία, οδηγεί στην ακύρωση των 15.000 μόνιμων διορισμών με την επαναφορά του κανόνα 1 προς 5, στην ακύρωση της νέας δομής της Γ’ Λυκείου, στην κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης στα Πανεπιστήμια. Η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί επίσης την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, την ενσωμάτωσή τους στο ΚΕΑ, την επιστροφή των πελατειακών σχέσεων, την κατάργηση του νόμου για την αναδοχή και την υιοθεσία.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ 2019 – 2023
Σχεδιάζουμε τις προσλήψεις 10.000 γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού για το 2019 – 2022, καθώς και την ανανέωση των υποδομών και εξοπλισμού του ΕΣΥ. Μόνιμους διορισμούς 15.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας, με τους πρώτους 4.500 στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση εντός του 2019, 10.000 θέσεις νέων ερευνητών έως το 2021, δαπάνες για Υγεία στο 6 % του ΑΕΠ στο τέλος της τετραετίας, δαπάνες για την Παιδεία στο 5 % του ΑΕΠ, στο τέλος της τετραετίας.
Σχεδιάζουμε επίσης αύξηση της εθνικής σύνταξης και ολοκλήρωση της θεσμικής τομής του ΕΦΚΑ με την ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του. Θα μειώσουμε τη φτώχεια στον ευρωπαϊκό μέσο όρο με την αύξηση του ΚΕΑ κατά 11 % και την ένταξη των δικαιούχων του στην εργασία. Διευρύνουμε την πολιτική για το παιδί με την αύξηση των εισοδηματικών ορίων για το επίδομα παιδιού στα 30.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια, ενώ όλα τα παιδιά θα φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Το διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου είναι ποιοι θα κυβερνήσουν τα επόμενα χρόνια και με ποιο πρόγραμμα, αν θα είναι μια πορεία συνεχούς ελάφρυνσης των στρωμάτων που επλήγησαν περισσότερο και συνέχιση της εξόδου από την κρίση ή αν θα είναι επιστροφή στη λιτότητα και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.
Ελένη Σδράλη, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here