Τιμωρήθηκαν αγροτοσυνδικαλιστές για μπλόκα του ’17

381

Ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας σε τρεις αγροτοσυνδικαλιστές για μπλόκα προ διετίας. Οι Ρίζος Μαρούδας, Βαγγέλης Μπούτας και Κώστας Τζέλλας κρίθηκαν ένοχοι (παρά την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση) για την πράξη της ηθικής αυτουργίας σε παρακώλυση συγκοινωνιών, καθώς σύμφωνα με το δικαστήριο έπεισαν άλλους αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ τους στις 26 Ιανουαρίου του 2017 στην Εθνική οδό και συγκεκριμένα στον κόμβο της Νίκαιας.

Ο Ρίζος Μαρούδας κατά τη διάρκεια της απολογίας του έκανε λόγο για δίωξη σε βάρος της συνδικαλιστικής τους δράσης. Δεν παρέστησαν οι άλλοι δύο αγροτοσυνδικαλιστές αλλά εκπροσωπήθηκαν από τον δικηγόρο τους. Αθώος κρίθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Τάσος Τσιαπλές.

*Για την απόφαση εξέδωσε ανακοίνωση η ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η καταδικαστική απόφαση που επιβλήθηκε σε βάρος 3 στελεχών του αγροτικού κινήματος, (Ρίζου Μαρούδα, Β. Μπούτα Κ. Τζέλλα) μελών της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι-χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή. Στόχος τους η τρομοκράτηση των αγροτών αλλά και όσων άλλων αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική που τους καταδικάζει στη φτώχεια και στη ζωή χωρίς δικαιώματα.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τον δρόμο που χάραξαν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις της.

Η “λογική” της καταδίκης των τριών αγροτοσυνδικαλιστών στηρίχθηκε στα περί “ηθικής αυτουργίας”, αν και το συνταχθέν κατηγορητήριο έκανε λόγο για “παρακώλυση συγκοινωνιών”. Μια κατηγορία, ας σημειωθεί, που ανατράπηκε πανηγυρικά στη διάρκεια της δίκης των 10 στελεχών του αγροτικού κινήματος, που έγινε στο δικαστήριο της Λάρισας την 1η Μάρτη 2019 κι αφορούσε στο στήσιμο του μπλόκου της Νίκαιας κατά την πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2019. Σ’ εκείνη τη δίκη που στήθηκε με διαδικασίες “fast – track”, η κατηγορία περί “ηθικής αυτουργίας” κατέρρευσε παταγωδώς, μέσα από τις καταθέσεις των μαρτύρων, τις απολογίες των κατηγορουμένων και τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, αναγκάζοντας το δικαστήριο να κηρύξει αθώους τους 10 αγροτοσυνδικαλιστές, παρά την καταδικαστική πρόταση από την εισαγγελέα της έδρας.

Η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη αν νομίζει ότι με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις θα τρομοκρατήσει τους αγρότες και θα βάλει φρένο στους δίκαιους αγώνες για το ψωμί των οικογενειών τους».

Κ.Γ.

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here