Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σημερινό σεισμό 5.2 Ρίχτερ στην ΠΕ Λάρισας

513

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε ο ισχυρός και πολύ επιφανειακός σεισμός των 5,2 ρίχτερ με επίκεντρο στην Ελασσόνα λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι.

Όπως δήλωσε στο newsit.gr ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος είναι στο Δαμάσι: «Ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα έντονος αλλά είναι μέσα στο πλαίσιο της φυσιολογικής μετασεισμικής δραστηριότητας. Βρίσκομαι στο Δαμάσι και το επίκεντρο του σεισμού ήταν 5 χιλιόμετρα πιο μακριά από αυτό το χωριό. Η πρώτη εικόνα που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχουν σημαντικές ζημιές μόνο μικροπτώσεις τοίχων και αντικειμένων. Η σεισμική δραστηριότητα φαίνεται πως μετακινείται τώρα στα βορειοδυτικά αυτής της μεγάλης εκτεταμένης ρηξιγενούς περιοχής».

Ο διευθυντής του γεωδυναμικού Άκης Τσελέντης δήλωσε στο newsit.gr: «Είναι ένας απόλυτα φυσιολογικός μετασεισμός στο πλαίσιο βέβαια μιας πλούσιας μετασεισμικής δραστηριότητας. Δεν με προβληματίζει κάτι. Πιο πολύ μας ανησυχούν τα παλιά κτίρια και το να είναι το κοινό ιδιαίτερα προσεκτικό με αυτά. Μετασεισμοί των 5 ρίχτερ θα συνεχίσουν να υπάρχουν και σταδιακά όσο περνάει ο καιρός θα αραιώνουν».

Πολλοί μετασεισμοί
Ο ισχυρός σεισμός των έγινε τρία λεπτά πριν τις 3 το μεσημέρι και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το εστιακό του βάθος ήταν 2,9 χιλιόμετρα (πολύ επιφανειακός) και το επίκεντρο 17 χιλιόμετρα δυτικά νοτιοδυτικά της Ελασσόνας. Ακολούθησαν λίγα λεπτά αργότερα σεισμοί 3,7, 3,6, 4, και 3,1 ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο.

Ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μίλησε το μεσημέρι της Παρασκευής  στο CNN Greece και χαρακτήρισε απολύτως φυσιολογική εξέλιξη τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκε στις 14:57 σε χερσαία περιοχή, 16 χλμ. δυτικά νοτιοδυτικά της Ελασσόνας.

Όπως εξήγησε, ο σεισμός εντάσσεται στο πλαίσιο της ομαλής μετασεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην περιοχή, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι επιστήμονες μελετούν με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου.
Πληροφορίες newsit.gr, cnn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here