Τι απαντά ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου για τις αναβολές χημειοθεραπειών

120

Με αφορμή δημοσίευμα με τίτλο «Διαμαρτυρία καρκινοπαθών – αναβάλλονται χημειοθεραπείες στο Γ.Ν. Λάρισας», που προκάλεσε ανησυχία στους ασθενείς, έχουμε να αναφέρουμε τα κάτωθι:
Η αναβολή των χημειοθεραπειών σε ογκολογικούς ασθενείς, στην οποία αναφέρεται το εν λόγω Δημοσίευμα, αφορά μία αναβολή και μόνο ενός ραντεβού την 01.02.2022, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα 03.02.2022.
Η ανωτέρω αλλαγή της ημέρας εκτέλεσης της συγκεκριμένης χημειοθεραπείας, μετά από σχετική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι έγινε κατόπιν συνεννόησης της φαρμακοποιού με την υπεύθυνη νοσηλεύτρια του Ογκολογικού Τμήματος.
Το προσωπικό του Ογκολογικού Τμήματος καθώς και το προσωπικό όλων των Τμημάτων του Νοσοκομείου δίνει καθημερινό αγώνα με σωματική και ψυχολογική κούραση υπέρ των ασθενών και δεν νοείται τέτοιου είδους δημοσιεύματα να μηδενίζουν το σημαντικό και αξιοσέβαστο αυτό έργο που επιτελείται και να προκαλούν ανησυχία στους πολίτες.
Όσον αφορά στα φάρμακα, επισημαίνουμε ότι σε σύνολο 10.160.000 ευρώ για το έτος 2021. περίπου 4.500.000 ευρώ δόθηκαν για φάρμακα ογκολογικών ασθενών.
Για την αγορά ογκολογικών φαρμάκων υπάρχει ήδη δέσμευση ποσού 1.186.000 ευρώ στον Προϋπολογισμό, από τα οποία πάνω από 300.000 ευρώ έχουν ήδη παραγγελθεί για τον πρώτο μήνα του 2022, στοιχεία που αποδεικνύουν το μεγάλο κύκλο εργασιών τόσο του Ογκολογικού σταθμού ημερήσιας νοσηλείας όσο και του Ογκολογικού Τμήματος.
Στο πλαίσιο της καθημερινής λειτουργίας των ανωτέρω Τμημάτων καθώς και όλων των Τμημάτων του Νοσοκομείου είναι αναμενόμενο να υπάρξουν αναβολές, που πολλές φορές είναι και από τους ίδιους τους ασθενείς.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση και κατόπιν επικοινωνίας με την Πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών, δεν υπήρξε καταγγελία από το Σύλλογο, απλά μία αναφορά στο πλαίσιο συνέντευξης της σχετικά με ιστορίες καρκινοπαθών.
Παράλληλα και στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών/ριων Υπηρεσιών Υγείας του Νοσοκομείου μας, δεν υπήρξε αντίστοιχα μεμονωμένη καταγγελία πολίτη, ούτε γραπτή ούτε προφορική.
Επίσης ουδέποτε το Ογκολογικό Τμήμα ενημέρωσε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου σχετικά με δυσαρέσκεια ασθενών λόγω αναβολής χημειοθεραπειών.
Όσον αφορά στη λειτουργία του Φαρμακείου του Νοσοκομείου και τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται, βρισκόμαστε σε συνεργασία με την 5η Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για την εξεύρεση λύσεων.
Σημειώνεται ότι χάρη σε ενέργειες της τωρινής Διοίκησης του Νοσοκομείου βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την αξιοποίηση των πόρων του κληροδοτήματος Βαΐτση που παραμένουν αναξιοποίητοι για δύο περίπου δεκαετίες.
Συγκεκριμένα εκδικάστηκε στο Πολιτικό Εφετείο Λάρισας η αίτηση της Διοίκησης του Νοσοκομείου για την αλλαγή σκοπού του κληροδοτήματος υπέρ των ογκολογικών ασθενών.
Έτσι ένα νέο κτιριακό συγκρότημα θα ανεγερθεί στο Γ.Ν. Λάρισας,, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 2.180.000 ευρώ, όπου μεταξύ άλλων θα αναπτυχθεί και θα λειτουργήσει Ογκολογική Μονάδα ημερήσιας νοσηλείας.
Τέλος τονίζουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας παρά το γεγονός ότι το Νοσοκομείο μας χαρακτηρίστηκε ως COVID Νοσοκομείο, το Ογκολογικό Τμήμα λειτούργησε απρόσκοπτα με ασφάλεια για τους ασθενείς χωρίς να υπάρξει ούτε μία ημέρα αναστολής της λειτουργίας του.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
«ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ & ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΙΟ»

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΒΛ. ΒΛΑΧΑΚΗΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here